Czy wiesz, że?
Wyniki badań sugerują, że spożywanie kawy może stymulować trawienie
• Spożywanie kawy stymuluje procesy trawienne i pobudza ruchy jelit.
• Kawa może wpływać na mikroflorę jelitową, zwiększając liczbę „dobrych bakterii”.
• Badania potwierdzają działanie ochronne kawy przed niektórymi chorobami wątroby i kamieniami żółciowymi.
CZYTAJ DALEJ
Regularnie spożywana kawa wspiera pracę mózgu!
O prawdziwości tego stwierdzenia w ostatnim odcinku podcastu realizowanym we współpracy z portalem Radioklinika przekonuje słuchaczy dr Anna Barczak. Specjalistka w zakresie neuropsychologii klinicznej o wpływie kawy na funkcje poznawcze człowieka wie nieomal wszystko. Na szczęście dla wszystkich miłośników małej czarnej, to oddziaływanie okazuje się być bardzo pozytywne.
CZYTAJ DALEJ
Kawa na zimę – pyszne napoje kawowe do łatwego przygotowania w domu
Trudno dyskutować z pobudzającymi właściwościami kawy, ale ten, kto pije ją wyłącznie dla lepszej koncentracji, naprawdę wiele traci. Kawa to przecież napój, którym można się delektować! Dzięki bogatym aromatom sama w sobie stanowi ucztę dla zmysłów, a w połączeniu z różnymi dodatkami przeobrazi się w pyszny deser. Przedstawiamy kilka pomysłów na kawę w zimowym wydaniu, a także wyjaśniamy, dlaczego warto pić kawę akurat zimą.
CZYTAJ DALEJ
Kawowe nowinki. 5 trendów, które powinien znać każdy miłośnik kawy
Dawniej sprawa była prosta: kawę mieloną zalewało się wrzątkiem w szklance lub na zachodnią modłę – rozpuszczalną parzyło w kubku. Dziś, gdy mamy dostęp do kaw z całego świata, a kawiarnie serwują ich najróżniejsze rodzaje, aż trudno nadążyć za kawowymi nowinkami. Zebraliśmy więc 5 trendów ze świata kawy, które pozwolą Wam być z nią na bieżąco, a nawet zabłysnąć w rozmowie z niejednym baristą.
CZYTAJ DALEJ
Kawa tworzy święta
Ktoś zapytany o miejsce kawy w bożonarodzeniowych rytuałach, od razu pomyśli o torebce ziaren jako podarunku czy o filiżance rozgrzewającego naparu, wypijanej po świątecznym obiedzie. Jednak czarny napój wpisany jest w świąteczne tradycje o wiele mocniej. W różnych zakątkach świata to kawa wywołuje ducha świąt – zdobiąc mieszkanie, gromadząc członków społeczności czy będąc składnikiem znanych od wieków potraw.
CZYTAJ DALEJ
Profesor Mamcarz rozwiewa kawowe mity
Program „Kawa i zdrowie” kontynuuje współpracę z portalem „Radioklinika”, zapraszając do rozmowy kolejnego eksperta. Profesor Artur Mamcarz, wybitny kardiolog i ceniony specjalista chorób wewnętrznych, odpowiada na pytania Redakcji dotyczące wpływu kawy na układ sercowo-naczyniowy i nasz organizm w ogóle.
CZYTAJ DALEJ
Dietoprofilaktyka lepsza niż dietoterapia
W naszych wyborach żywieniowych smak jest jednym z najczęściej wymienianych czynników, które decydują o tym, co kupujemy. Coraz więcej ludzi ma świadomość zależności pomiędzy zdrowiem, a tym, czym się odżywiają, jednak w dużej mierze deklaratywnie. Do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych może skłonić nas troska o własne zdrowie. Co zrobić, żeby to nie musiały być konkretne porady lekarza w sytuacji choroby? Odpowiedzi na to i wiele innych pytań poszukujemy z Prof. dr hab. Krystyną Gutkowską, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
CZYTAJ DALEJ
Czy picie kawy spowalnia starzenie się mózgu? Najnowsze badania naukowców
Średnia długość życia w Polsce rośnie, a wraz z nią nasza świadomość. Wiemy już, jak dbać o zdrowie, by dłużej zachować sprawność, nie potrafimy jednak zatrzymać starzenia się mózgu. Naukowcy wciąż szukają sposobu na spowolnienie zmian neurodegeneracyjnych i spore nadzieje pokładają między innymi w kawie. Wyniki analiz badaczy z 2021 roku potwierdzają, że umiarkowane picie kawy może nas wesprzeć w ochronie przed starczymi zmianami w mózgu.
CZYTAJ DALEJ
Kawa w diecie seniora. Dlaczego warto pić kawę po sześćdziesiątce?
Choć o jesieni życia często myślimy z sympatią, późny wiek to czas, gdy rośnie ryzyko wielu chorób. Listę tych, które szczególnie zagrażają nam po sześćdziesiątce, otwierają choroby sercowo-naczyniowe. Są na niej także cukrzyca, depresja, demencja, jak również utrata słuchu, problemy ze wzrokiem czy płucami1. Części z nich nie będziemy w stanie powstrzymać, ale innym możemy zapobiegać, pijąc codziennie kawę – potwierdza prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz z III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WL WUM.
CZYTAJ DALEJ
Kawa bez cukru, życie bez cukrzycy
Informacja o tym, że kawa należy do produktów o walorach prozdrowotnych, budzi coraz mniejsze zdziwienie. Kolejne dowody naukowe potwierdzają zależność między spożyciem kawy a prewencją chorób, w tym Alzheimera. Coraz więcej wiadomo na temat ochronnego wpływu kawy na serce, nerki czy jej powiązań ze zmniejszoną zachorowalnością na liczne nowotwory. W listopadzie, miesiącu świadomości cukrzycy, warto wspomnieć o możliwej pozytywnej roli kawy w zapobieganiu rozwoju tego schorzenia.
CZYTAJ DALEJ
Czy kawosze są zdrowi? Miłośnicy kawy w pierwszej dziesiątce najzdrowszych narodów świata
Nie znamy panaceum na choroby cywilizacyjne. Nie istnieje również uniwersalna recepta na długowieczność. Jeśli jednak zależy nam na dobrym zdrowiu, warto podpatrywać, jak dbają o nie najzdrowsze narody. Zaliczani do takich Włosi i Skandynawowie są aktywni fizycznie, a ich dietę stawia się za wzór. Co ciekawe, piją także sporo kawy.
CZYTAJ DALEJ
Kawa w oficjalnych zaleceniach żywieniowych (Talerz Zdrowego Żywienia)
Jak we wszystkich innych dziedzinach, tak i w dietetyce trendy zmieniają się na przestrzeni lat. Dzięki nowym badaniom naukowym niektóre produkty spożywcze trafiają na listę zakazanych, a inne wracają do łask. Koronnym przykładem jest tu kawa: dawniej uważana za używkę, dziś obecna w oficjalnych zaleceniach żywieniowych. Odkąd potwierdzono, że jej umiarkowane spożycie może mieć korzystny wpływ na zdrowie, kawa na stałe zagościła na tzw. Talerzu Zdrowego Żywienia. Skąd się na nim wzięła?
CZYTAJ DALEJ
Kawa jest dobra dla zdrowia – jak dobrze to słyszeć!
Dosłownie: słyszeć, bo eksperci programu „Kawa i zdrowie” przekazują teraz naukowe fakty o kawie również za pomocą podcastów. Kilkudziesięciominutowe rozmowy, realizowane we współpracy z portalem „Radioklinika”, przedstawiają szeroką wiedzę na temat różnych zagadnień związanych ze smakowaniem kawy i jej wpływem na zdrowie. Nawet najbardziej dociekliwi kawosze usłyszą odpowiedzi na nurtujące ich pytania.
CZYTAJ DALEJ
O kawie na Dzień Kawy – garść statystyk i ciekawostek
400 miliardów filiżanek , ponad 166 milionów 60-kilowych worków , nawet do 12 kg na osobę – tyle kawy konsumujemy w skali świata każdego roku. Pita już w starożytności, uwielbiana pod każdą szerokością geograficzną, 1 października kawa obchodzi swoje święto. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy chcemy Wam opowiedzieć o kawie od nieco innej strony.
CZYTAJ DALEJ
Lekarze o kawie: 4 specjalistów i 4 powody, dla których warto pić kawę każdego dnia
Mało który napój budzi tyle kontrowersji, co kawa. Wokół kawy narosło już tak wiele mitów, że prawdę na jej temat trudno czasem odróżnić od kłamstw. Nam z pomocą przychodzą eksperci. Zapytaliśmy gastroenterologa, specjalistkę ds. żywienia, kardiologa i neuropsycholog kliniczną, czy kawa jest zdrowa i jak wpływa na nasz organizm. Sprawdźcie, co nam powiedzieli.
CZYTAJ DALEJ
Apetyt na kawę służy zdrowej starości
Co piąty mieszkaniec Unii Europejskiej ma 65 lat i więcej. Oznacza to, że niemal 100 milinów ludzi na naszym kontynencie mierzy się z wyzwaniami późnego wieku. Wśród nich znajduje się wiele rodzajów zaburzeń zdolności poznawczych, w tym choroba Alzheimera. Schorzenie to dotyka już 5 proc. osób w tym wieku1. Przewiduje się, że populacja osób starszych będzie rosła, co prawdopodobnie będzie równoznaczne ze wzrostem liczby osób cierpiących na chorobę Alzheimera2. Nie dziwi więc zwiększony wysiłek naukowców w celu poszukiwania czynników mogących przedłużać sprawność umysłową. Jedynym z nich, szczególnie przykuwającym uwagę badaczy, jest kawa.
Wpływ kawy na poprawę funkcji poznawczych
W życiu ważne są dobre nawyki, zwłaszcza te dotyczące zdrowej diety. Jedzenie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, także na sprawność ośrodkowego układu nerwowego. Ale nie tylko to, co na talerzu, ma znaczenie dla naszego mózgu. Najnowsze badania dowodzą, że regularne picie kawy ma wpływ na spowolnienie łagodnych zaburzeń poznawczych. Czy to oznacza, że dzięki kawie zachowamy na starość umysł ostry jak brzytwa?
CZYTAJ DALEJ
Kawa a mózg. Jak picie kawy wspiera układ nerwowy?
Rzadko zastanawiamy się nad tym, jakie korzyści może nam przynieść picie kawy. Codzienny kawowy rytuał traktujemy funkcjonalnie lub po prostu jako chwilę przyjemności. Tymczasem badania naukowe dowodzą szerokiego wpływu kawy na mózg. Kawa ma związek z samopoczuciem psychicznym, a lekarze coraz częściej zalecają jej picie w profilaktyce choroby Alzheimera. Wyjaśniamy, dlaczego.
CZYTAJ DALEJ
Warto pójść na kawę. 5 rodzajów kaw, które przyniosą Ci najwięcej korzyści
Kawa to bez wątpienia jeden z naszych ulubionych napojów. Sięgamy po nią o różnych porach dnia, przy wielu okazjach, pijemy serwowaną na kilkadziesiąt sposobów. Choć tak bardzo ją cenimy, mało kto wie, że pobudzające walory kawy to zaledwie początek długiej listy jej korzystnych właściwości. Dlaczego warto pić kawę? Wyjaśniamy!
CZYTAJ DALEJ
Pozytywne emocje i energia o poranku. Za co Polacy kochają kawę
Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat zbadało zwyczaje kawowe Polaków
CZYTAJ DALEJ