Kawowe nowinki. 5 trendów, które powinien znać każdy miłośnik kawy

1. Healthy coffee, czyli zdrowa kawa

Pytanie, czy kawa jest zdrowa, często przewija się w dyskusjach na jej temat. Po latach badań lekarze przyznają, że umiarkowane spożycie kawy (3-5 filiżanek dziennie) może przynosić zdrowiu mnóstwo korzyści. Kawa może pomagać zapobiegać chorobom serca, spowalniać starzenie się mózgu, ale trend zwany „healthy coffee” (ang. zdrowa kawa) idzie o krok dalej. Chodzi w nim o to, by kawa była jeszcze zdrowsza, a więc wzbogacona np. o kurkumę, śmietankę kolagenową czy… puder grzybowy1. Według brytyjskich badań aż 30 proc. kawoszy poszukuje kaw z dodatkiem protein, probiotyków czy substancji wspierających odporność2. Taki sam procent Wyspiarzy pije kawę z mlekiem roślinnym zamiast zwierzęcego3, a wegańskie odpowiedniki mleka są już standardem także w polskich kawiarniach.

2. Cascara – kawa less waste

Rosnąca świadomość ekologiczna spopularyzowała trend less waste, czyli modę na generowanie jak najmniejszej ilości odpadów. Trend ten nie ominął świata kawy i przybrał w nim bardzo różne formy. Wiele kawiarni udostępnia za darmo fusy po kawie, których można użyć jako nawóz do domowych roślin, a wśród kawowych napojów popularność zdobywa cascara. To produkt uboczny zbiorów kawy: resztki pozostałe z kawowych ziaren (cascara znaczy po hiszpańsku „skórka”), które można zaparzać i pić na ciepło lub zimno. Cascara jako napój plasuje się pomiędzy kawą i herbatą, bo  zawiera małe ilości kofeiny, ale w smaku przypomina napar z suszonych owoców4.

3. Cold brew wciąż na fali

Moda na cold brew utrzymuje się od kilku lat i nic nie wskazuje na to, by miało się tu coś zmienić. Cold brew to kawa na zimno, ale przygotowywana w specyficzny sposób. Można ją zrobić samodzielnie, a wystarczy grubo zmielone ziarna kawy zalać wodą, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Ziarna macerowane na zimno tracą kwasowość i nabierają głębi smaku, który później dobrze komponuje się z cytryną, ale też z dodatkami typu mleko5. Choć cold brew to najsilniej rozwijająca się kategoria w kawowej branży6, po stopach depcze jej już snapchilled coffee, czyli kawa schładzana specjalną techniką z gorącej do lodowatej nawet w minutę7.

4. Kawa Dalgona – hit z Internetu

Jednym z napojów, który podbił Internet w czasie pierwszej fali pandemii koronawirusa była kawa Dalgona, zwana też kawą koreańską. Choć banalna w przygotowaniu, kawa Dalgona prezentuje się na tyle efektownie, że szybko stała się królową blogów oraz filmów na TikToku. Dalgona to właściwie napój kawowy: słodki, deserowy, nieco karmelowy w smaku – zupełnie jak cukierek Dalgona, który w czasach kryzysu był przysmakiem koreańskich dzieci. To właśnie z cukierkiem kawa ta skojarzyła się pewnemu aktorowi, który następnie spopularyzował ją w Internecie i sprawił, że stała się popularna także w Europie. Żeby wykonać kawę Dalgona, wystarczy długo ubijać rozpuszczalną kawę z cukrem, a gdy zyska konsystencję pianki – dolać do niej mleko8.

5. Kawowe subskrypcje

Podczas pierwszego lockdownu w 2020 roku miliony kawoszy na świecie straciły dostęp do swoich ulubionych kawiarni. By wypełnić tę lukę, niektóre firmy zaczęły oferować kawę z dostawą do domu, ale też zachęcać swoich klientów do samodzielnego parzenia kawy z najlepszych ziaren. Ziarna te można było kupić przez Internet, często w zestawach z dodatkami, a nawet w komplecie z polecanymi do nich ekspresami do kawy. I tak, od słowa do słowa, powstały kawowe subskrypcje9, które działają podobnie jak cateringi pudełkowe. Kawę można regularnie dostawać do domu, wystarczy tylko określić częstotliwość dostaw, wielkość paczek i swoje smakowe preferencje. Choć nic nie zastąpi spotkania w kawiarni z przyjaciółmi, warto również w domu mieć możliwość zaparzenia dobrej kawy. Kawa to przecież nie tylko napój funkcjonalny, ale i prawdziwa uczta dla zmysłów, a jednocześnie wsparcie dla zdrowia.

 

1 WebstaurantStoreBlog, Top coffee trends, https://www.webstaurantstore.com/blog/2356/top-coffee-trends.html [dostęp 14.12.2021 r.].
2 Arthur R., 5 top trends in premium coffee innovation, BeverageDaily.com., https://www.beveragedaily.com/Article/2021/10/26/5-top-trends-in-premium-coffee-innovation [dostęp 14.12.2021 r.].
3 James B., Which trends will shape the coffee sector in 2022?, https://mtpak.coffee/2022-top-coffee-trends/ [dostęp 14.12.2021 r.].
4 Duszak M., Cascara: Pyszny skutek uboczny, https://www.coffeedesk.pl/blog/czym-jest-cascara/ [dostęp 14.12.2021 r.].
5 Koziarz D., Cold brew – kawa z lodówki!, Blog Mów mi barista, https://mowmibarista.pl/cold-brew/ [dostęp 14.12.2021 r.].
6 Arthur R., dz. cyt.
7 WebstaurantStoreBlog, dz. cyt.
8 Decofire.pl, Kawa po koreańsku – co to jest kawa Dalgona, https://decofire.pl/blog/kawa-po-koreansku-kawa-dalgona [dostęp 14.12.2021 r.].
9 Drinks Insight Networks, COVID-19: Four key coffee trends for 2020–2022, https://www.drinks-insight-network.com/comment/covid-19-coffee-trends/ [dostęp 14.12.2021 r.].