Antyoksydanty zawarte w kawie mogą łagodzić dolegliwości późnego wieku

Wraz ze starzeniem się społeczeństw, przybywa wyzwań związanych z wiekiem senioralnym. Jednym z nich jest nie dość powszechnie znany, ale bardzo uciążliwy zespół kruchości. Niektórzy mogli słyszeć o tym schorzeniu pod nazwą zespołu słabości lub wyczerpanych rezerw. U osób cierpiących na ten syndrom obserwuje się zmniejszenie wydolności układów narządów, upośledzenie funkcji poszczególnych organów, a co za tym idzie ogólne pogorszenie sprawności całego organizmu. Przyczyn wystąpienia zespołu kruchości upatruje się wśród patologicznych zmian w układach endokrynologicznym i immunologicznym. Podkreśla się też rolę stresu oksydacyjnego, polegającego na zwiększeniu liczby wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki np. mięśni. W przypadku tego ostatniego wiele zależy od sprawności mechanizmu obrony antyoksydacyjnej. I tu na scenę wkracza kawa, bogata w składniki o właściwościach antyoksydacyjnych. Udowodniono, że częstsze występowanie zespołu kruchości u osób po 65. roku życia wiązało się z rzadszym spożywaniem pokarmów zawierających antyoksydanty, jak kawa, zielona herbata, a także warzywa i owoce.

Sięgajmy więc po kawę dla dobrego nastroju dzisiaj i dla zdrowej starości!

Artykuł szczegółowo opisujący powyższe zagadnienie dostępny jest na łamach pisma Medycyna po Dyplomie w artykule pn. „Zespół kruchości” (nr 2., str. 82., 01.02.22), opracowanym przez dr n. med. Agnieszkę Kasiukiewicz oraz prof. dr hab. n. med. Zytę Beatę Wojszel z Kliniki Geriatrii na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku.