Strefa eksperta

Dane podstawowe

  • Aromat jest rejestrowany przez zmysł węchu, natomiast smak jest rozpoznawany przez język, który pozwala nam ocenić, czy spożywany produkt jest słony, słodki, kwaśny lub gorzki. Dzięki połączeniu tych dwóch zmysłów przeżywamy różne doznania smakowe (przyp. tłum. w języku angielskim zapach to aroma, smak taste, a ich połączenie określa się mianem flavour)1.
  • Duża liczba związków lotnych wpływa jednocześnie na smak i zapach, a tylko niewielka ich ilość jest odpowiedzialna za sam zapach5-8.
  • Specjaliści oznaczając i opisując zapach oraz smak kawy tworzą jej profile, które różnią się typem ziaren, położeniem geograficznym, poziomem wyprażenia oraz rodzajem przygotowania10,11.
  • Spożywanie kawy dostarcza wielozmysłowych doznań, które mogą być związane nie tylko z rodzajem spożywanej kawy, sposobem jej przygotowania czy dodatkami typu mleko, cukier lub śmietanka, ale także z miejscem oraz sposobem jej spożywania, w tym z naczyniem, w którym została podana14-19.