Kawa i zdrowie

Dane ogólne

Zdrowie kości jest istotnym zagadnieniem w starzejącym się społeczeństwie, gdyż spadek gęstości mineralnej kości jest łączony ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia osteoporozy oraz zwiększonym ryzykiem złamań kości, szczególnie biodra, kręgosłupa i nadgarstka. Wyniki badań wskazują, że czynniki takie jak niskie spożycie wapnia i witaminy D, ograniczony dostęp do światła słonecznego, niski wskaźnik masy ciała (BMI), niedobór ruchu, zaburzenia równowagi i niedostateczna aktywność fizyczna prowadzą do obniżenia gęstości kości i zwiększonego ryzyka złamania kości1.

 

Charakterystycznymi cechami osteoporozy są ubytek masy kostnej i upośledzona mikroarchitektura tkanki kostnej, których skutkiem jest zwiększona łamliwość kości i podatność na złamania.

Wyniki metaanaliz badających związek pomiędzy spożyciem kawy i ryzykiem złamania kości są zróżnicowane. Dwie z przytoczonych analiz wskazują na potencjalne powiązania u kobiet, szczególnie w podeszłym wieku5,6, podczas gdy inne analizy nie wykazały żadnego związku pomiędzy spożyciem kawy i ryzykiem złamania biodra9.

Zmienne zakłócające - w tym geny, prawidłowe odnotowywanie spożycia kawy i dodatki do kawy, na przykład mleko - mogą prowadzić do zróżnicowanych wyników badań.