Strefa eksperta

Spożywanie kawy a stężenie homocysteiny we krwi

Homocysteina i ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego

Homocysteina jest naturalnie występującym aminokwasem, znajdującym się we krwi i tkankach organizmu. Nie jest jednak jednym z dwudziestu aminokwasów budujących białka, dlatego też nie jest znajdowana w białkach zawartych w diecie. Istnieje kilka czynników wpływających na stężenie homocysteiny w osoczu, takich jak spożywanie kwasu foliowego i witaminy B12, wiek, płeć, dziedziczność, palenie tytoniu, nadciśnienie czy aktywność fizyczna43.

W 1999 roku zasugerowano, że podwyższone stężenie homocysteiny we krwi jest związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia choroby układu sercowo-naczyniowego44. Jednakże nie wszystkie badania były w stanie udowodnić taką zależność45,46. Wciąż nie wiadomo, czy zmniejszenie wysokiego stężenia homocysteiny doprowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, nie stwierdzono żadnej zależności przyczynowo-skutkowej pomiędzy wysokim całkowitym stężeniem homocysteiny w osoczu krwi i chorobami układu sercowo-naczyniowego47.

Kawa, kofeina i homocysteina

Badania interwencyjne wskazały, że spożywanie dużych ilości kawy (6 do 10 filiżanek kawy dziennie) zwiększa całkowite stężenie homocysteiny w osoczu krwi48,49, a zaprzestanie picia kawy przez osoby regularnie pijące ten napój powoduje zmniejszenie całkowitego stężenia homocysteiny50. Badanie bazujące na spożyciu 5 filiżanek espresso dziennie nie wykazało żadnego znaczącego wpływu na całkowite stężenie homocysteiny, prawdopodobnie dlatego, że spożyto mniejsze ilości kawy51.

Pojawiły się sugestie, że kofeina może być częściowo odpowiedzialna za wpływ kawy na całkowite stężenie homocysteiny w osoczu krwi52, jednakże obecność kwasu chlorogenowego w kawie także może oddziaływać na homocysteinę53.