Kawa bezkofeinowa a ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Podobnie jak w przypadku kawy zawierającej kofeinę, większość badań analizujących zależność pomiędzy spożywaniem kawy bezkofeinowej a ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 wykazało korzystny wpływ picia kawy2,5,17.
Metaanaliza badań prospektywnych przeprowadzona w 2014 roku wykazała, że oprócz obserwowanego wpływu kawy zawierającej kofeinę, odnotowano także 11% zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 wraz ze zwiększeniem spożycia kawy bezkofeinowej o każde 2 filiżanki16.
We francuskim badaniu5 i w obszernym amerykańskim badaniu obejmującym Afro-Amerykanki7, także analizowano wpływ kawy bezkofeinowej na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jedno z tych badań potwierdziło jej pozytywny wpływ5, w drugim natomiast nie zaobserwowano żadnej korelacji7. Wieloletnie badanie kohortowe sugerowało natomiast, że spożycie kawy kofeinowej (ale nie bezkofeinowej) w większym stopniu chroniło przed cukrzycą kobiety wszystkich grup etnicznych niż mężczyzn, u których odnotowywany efekt był mniejszy24