Wyniki badań sugerują, że spożywanie kawy może stymulować trawienie

• Spożywanie kawy stymuluje procesy trawienne i pobudza ruchy jelit1-3.
• Kawa może wpływać na mikroflorę jelitową, zwiększając liczbę „dobrych bakterii”4-8​.
• Badania potwierdzają działanie ochronne kawy przed niektórymi chorobami wątroby9-23 i kamieniami żółciowymi24-31​.

Nowy przegląd 194 publikacji naukowy, opublikowany w piśmie Nutrients, sugeruje, że umiarkowane spożycie kawy (określane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jako 3-5 filiżanek dziennie32) stymuluje procesy trawienne i może chronić przed powszechnymi dolegliwościami trawiennymi, kamieniami żółciowymi24-31, a także niektórymi chorobami wątroby9-23 . Są też dowody łączące spożywanie kawy ze zmianą mikroflory jelitowej - rośnie liczba „dobrych bakterii” oraz ze zmniejszonym ryzykiem zapalenia trzustki (chociaż potrzebne są dalsze badania).

Trzy główne kwestie dotyczące wpływu kawy na układ trawienny:

Kawa jest związana z produkcją soków żołądkowych, żółciowych i trzustkowych, niezbędnych do trawienia pokarmu. Stwierdzono, że kawa stymuluje produkcję gastryny, hormonu trawiennego35-39 oraz wydzielanie cholecystokininy (CCK), hormonu zwiększającego produkcję żółci40, 41.
Kawa wydaje się być związana ze zmianami w składzie mikroflory jelitowej, głównie na poziomie populacji Bifidobacteria4-8.
Kawa jest związana z ruchliwością okrężnicy – ​​procesem, w którym pokarm przemieszcza się przez przewód pokarmowy. Przeanalizowane dane sugerują, że kawa może stymulować ruchliwość okrężnicy w takim samym stopniu jak płatki zbożowe, o 23% bardziej niż kawa bezkofeinowa lub o 60% bardziej niż szklanka wody1, co może prowadzić do zmniejszonego ryzyka przewlekłych zaparć2, 3.

Najnowsze badania mocno sugerują też ochronne działanie kawy przed chorobami wątroby, w tym rakiem wątrobowokomórkowym15 – jednym z najczęstszych rodzajów raka wątroby.

Pomimo dowodów sugerujących, że spożywanie kawy może wspierać pierwsze etapy trawienia, większość danych nie potwierdza, by napój ten miał bezpośredni wpływ na refluks żołądkowo-przełykowy41. Przyczyniają się do niego natomiast i mogą wzajemnie nasilać inne czynniki ryzyka, jak otyłość i zła dieta.

Nowy przegląd, zatytułowany „Wpływ kawy na przewód pokarmowy: przegląd narracyjny i aktualizacja literatury”, został przeprowadzony przez dr Astrid Nehlig, emerytowaną dyrektor ds. badań we francuskim Narodowym Instytucie Zdrowia i Badań Medycznych (INSERM).

Jak skomentowała dr Nehlig: „Wbrew niektórym przypuszczeniom konsumpcja kawy nie jest ogólnie związana z problemami jelitowymi czy trawiennymi. W niektórych przypadkach kawa ma działanie ochronne przed powszechnymi dolegliwościami trawiennymi, takimi jak zaparcia. Pojawiające się dane wskazują również, że może istnieć związek z poprawą poziomu grup bakterii jelitowych, takich jak Bifidobacteria, które wykazują korzystne działanie. Chociaż potrzebne będą dodatkowe dane, aby zrozumieć działanie kawy w przewodzie pokarmowym, jest to niezwykle zachęcające miejsce do rozpoczęcia”.

Informacja została przygotowana przez Institute for Scientific Information on Coffee - organizację non-profit, założoną w 1990 roku, poświęconą badaniom i propagowaniu nauki związanej z kawą i zdrowiem.

 

Piśmiennictwo

  1. Rao, S.S.; Welcher K.; Zimmerman, B.; Stumbo, P. Is coffee a colonic stimulant? Eur. J. Gastroenterol. Hepatol. 1998, 10, 113-118. doi: 10.1097/00042737-199802000-00003.
  2. Chang, J.Y.; Locke, G.R.; Schleck, C.D.; Zinsmeister, A.R.; Talley, N.J. Risk factors for chronic constipation and a possible role of analgesics. Neurogastroenterol. Motil. 2007, 19, 905-911. doi: 10.1111/j.1365-2982.2007.00974.x.
  3. Murakami, K.; Okubo, H.; Sasaki, S. Dietary intake in relation to self-reported constipation among Japanese women aged 18-20 years. Eur. J. Clin. Nutr. 2006, 60, 650-657. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602365.
  4. Qin, J.; Li, R.; Raes, J.; Arumugam, M.; Burgdorf, K.S.; Manichanh, C.; Nielsen, T.; Pons, N.; Levenez, F.; Yamada, T.; et al. A human gut microbial gene catalogue established by metagenomic sequencing. Nature 2010, 464, 59–65.
  5. Arumugam, M.; Raes, J.; Pelletier, E.; Le Paslier, D.; Yamada, T.; Mende, D.R.; Fernandes, G.R.; Tap, J.; Bruls, T.; Batto, J.M.; et al. Enterotypes of the human gut microbiome. Nature 2011, 473, 174–180.
  6. Gniechwitz, D.; Reichardt, N.; Blaut, M.; Steinhart, H.; Bunzel, M. Dietary fiber from coffee beverage: degradation by human fecal microbiota. J. Agric. Food Chem. 2007, 55, 6989-6996.
  7. Reichardt, N.; Gniechwitz, D.; Steinhart, H.; Bunzel, M.; Blaut, M. Characterization of high molecular weight coffee fractions and their fermentation by human intestinal microbiota. Mol. Nutr. Food Res. 2009, 53, 287-299. 
  8. Jaquet, M.; Rochat, I.; Moulin, J.; Cavin, C.; Bibiloni, R. Impact of coffee consumption on the gut microbiota: a human volunteer study. Int. J. Food Microbiol. 2009, 130, 117-121.
  9. Loomis, D.; Guyton, K.Z.; Grosse, Y.; Lauby-Secretan, B.; Ghissassi, F.E.; Bouvard, V.; Benbrahim-Tallaa, L.; Guha, N.; Mattock, H.; Straif, K.; et al. Carcinogenicity of drinking coffee, mate, and very hot beverages. Lancet Oncol. 2016, 17, 877–878. doi: 10.1016/S1470-2045(16)30239-X.
  10. IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. Drinking Coffee, Mate, and Very Hot Beverages; International Agency for Research on Cancer: Lyon, France, 2018; Volume 116.
  11. Li, TD; Yang, H.W.; Wang, P.; Song, C.H.; Wang, K.J.; Dai, L.P.; Shi, J.X.; Zhang, J.Y.; Ye, H. Coffee consumption and risk of pancreatic cancer: a systematic review and dose-response meta-analysis. Int. J. Food Sci. Nutr. 2019, 70, 519-529. doi: 10.1080/09637486.2018.1551337.
  12. Bravi, F.; Tavani, A.; Bosetti, C.; Boffetta, P.; La Vecchia, C. Coffee and the risk of hepatocellular carcinoma and chronic liver disease: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur. J. Cancer Prev. 2017, 26, 368-377. doi: 10.1097/CEJ.0000000000000252.
  13. Kennedy, O.J.; Roderick, P.; Buchanan, R.; Fallowfield, J.A.; Hayes, P.C.; Parkes, J. Coffee, including caffeinated and decaffeinated coffee, and the risk of hepatocellular carcinoma: a systematic review and dose-response meta-analysis. BMJ Open 2017, 7, e013739. doi: 10.1136/bmjopen-2016-013739.
  14. Bhurwal, A.; Rattan, P.; Yoshitake, S.; Pioppo, L.; Reja, D.; Dellatore, P.; Rustgi, V. Inverse Association of Coffee with Liver Cancer Development: An Updated Systematic Review and Meta-analysis. J. Gastrointestin. Liver Dis. 2020, 29, 421-428. doi: 10.15403/jgld-805.
  15. Tamura, T.; Hishida, A.; Wakai, K. Coffee consumption and liver cancer risk in Japan: a meta-analysis of six prospective cohort studies. Nagoya J. Med. Sci. 2019, 81, 143-150. doi: 10.18999/nagjms.81.1.143.
  16. Larsson, S.C.; Wolk, A. Coffee consumption and risk of liver cancer: a meta-analysis. Gastroenterology 2007, 132, 1740-1745. doi: 10.1053/j.gastro.2007.03.044.
  17. Wiltberger, G.; Wu, Y.; Lange, U.; Hau, H.M.; Tapper, E.; Krenzien, F.; Atanasov, G.; Benzing, C.; Feldbrügge, L.; Csizmadia, E.; et al. Protective effects of coffee consumption following liver transplantation for hepatocellular carcinoma in cirrhosis. Aliment. Pharmacol. Ther. 2019, 49, 779-788. doi: 10.1111/apt.15089.
  18. Kennedy, O.J.; Fallowfield, J.A.; Poole, R.; Hayes, P.C.; Parkes, J.; Roderick, P.J. All coffee types decrease the risk of adverse clinical outcomes in chronic liver disease: a UK Biobank study. BMC Public Health 2021, 21, 970. doi: 10.1186/s12889-021-10991-7.
  19. Yaya, I.; Marcellin, F.; Costa, M.; Morlat, P.; Protopopescu, C.; Pialoux, G.; Santos, M;E.; Wittkop, L.; Esterle, L.; Gervais, A.; et al. Impact of Alcohol and Coffee Intake on the Risk of Advanced Liver Fibrosis: A Longitudinal Analysis in HIV-HCV Coinfected Patients (ANRS HEPAVIH CO-13 Cohort). Nutrients 2018, 10, 705. doi: 10.3390/nu10060705.
  20. Hayat, U.; Siddiqui, A.A.; Okut, H.; Afroz, S.; Tasleem, S.; Haris, A. The effect of coffee consumption on the non-alcoholic fatty liver disease and liver fibrosis: A meta-analysis of 11 epidemiological studies. Ann. Hepatol. 2021, 20, 100254. doi: 10.1016/j.aohep.2020.08.071.
  21. Sewter, R.; Heaney, S.; Patterson, A. Coffee Consumption and the Progression of NAFLD: A Systematic Review. Nutrients 2021, 13, 2381. doi: 10.3390/nu13072381.
  22. Freedman, N.D.; Everhart, J.E.; Lindsay, K.L.; Ghany, M.G.; Curto, T.M.; Shiffman, M.L.; Lee, W.M.; Lok, A.S.; Di Bisceglie, A.M.; Bonkovsky, H.L.; et al. Coffee intake is associated with lower rates of liver disease progression in chronic hepatitis C. Hepatology 2009, 50, 1360-1369. doi: 10.1002/hep.23162.
  23. Hodge, A.; Lim, S.; Goh, E.; Wong, O.; Marsh, P.; Knight, V.; Sievert, W.; de Courten, B. Coffee Intake Is Associated with a Lower Liver Stiffness in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, Hepatitis C, and Hepatitis B. Nutrients 2017, 9, 56. doi: 10.3390/nu9010056.
  24. Zhang, Y.P.; Li, W.Q.; Sun, Y.L.; Zhu, R.T.; Wang, W.J. Systematic review with meta-analysis: coffee consumption and the risk of gallstone disease. Aliment. Pharmacol. Ther. 2015, 42, 637-648. doi: 10.1111/apt.13328.
  25. Kotrotsios, A.; Tasis, N.; Angelis, S.; Apostolopoulos, A.P.; Vlasis, K.; Papadopoulos, V.; Filippou, D.K. Dietary Intake and Cholelithiasis: A Review. J. Long Term Eff. Med. Implants 2019, 29, 317-326. doi: 10.1615/JLongTermEffMedImplants.2020034732.
  26. Nordenvall, C.; Oskarsson, V.; Wolk, A. Inverse association between coffee consumption and risk of cholecystectomy in women but not in men. Clin. Gastroenterol. Hepatol. 2015, 13, 1096-1102.e1. doi: 10.1016/j.cgh.2014.09.029.
  27. Misciagna, G.; Leoci, C.; Guerra, V.; Chiloiro, M.; Elba, S.; Petruzzi, J.; Mossa, A.; Noviello, M.R.; Coviello, A.; Minutolo, M.C.; et al. Epidemiology of cholelithiasis in southern Italy. Part II: Risk factors. Eur. J. Gastroenterol. Hepatol. 1996, 8, 585-593. doi: 10.1097/00042737-199606000-00017.
  28. Leitzmann, M.F.; Willett, W.C.; Rimm, E.B.; Stampfer, M.J.; Spiegelman, D.; Colditz, G.A.; Giovannucci, E. A prospective study of coffee consumption and the risk of symptomatic gallstone disease in men. JAMA 1999, 281, 2106–2012. doi: 10.1001/jama.281.22.2106.
  29. Leitzmann, M.F.; Stampfer, M.J.; Willett, W.C.; Spiegelman, D.; Colditz, G.A.; Giovannucci, E. Coffee intake is associated with lower risk of symptomatic gallstone disease in women. Gastroenterology 2002, 123, 1823–1830. doi: 10.1053/gast.2002.37054.
  30. Walcher, T.; Haenle, M.M.; Mason, R.A.; Koenig, W.; Imhof, A.; Kratzer, W.; EMIL Study Group. The effect of alcohol, tobacco and caffeine consumption and vegetarian diet on gallstone prevalence. Eur. J. Gastroenterol. Hepatol. 2010, 22, 1345-1351. doi: 10.1097/MEG.0b013e32833efdb2.
  31. Nordestgaard, A.T.; Stender, S.; Nordestgaard, B.G.; Tybjaerg-Hansen, A. Coffee intake protects against symptomatic gallstone disease in the general population: a Mendelian randomization study. J. Intern. Med. 2020, 287, 42-53. doi: 10.1111/joim.12970.
  32. EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102.
  33. Morton, C.; Klatsky, A.L.; Udaltsova, N. Smoking, coffee, and pancreatitis. Am. J. Gastroenterol. 2004, 99, 731-738. doi: 10.1111/j.1572-0241.2004.04143.x.
  34. Petersen, O.H.; Sutton, R. Ca2+ signalling and pancreatitis: effects of alcohol, bile and coffee. Trends Pharmacol. Sci. 2006, 27, 113-120. doi: 10.1016/j.tips.2005.12.006.
  35. Kidd, M.; Hauso, Ø.; Drozdov, I.; Gustafsson, B.I.; Modlin, I.M. Delineation of the chemomechanosensory regulation of gastrin secretion using pure rodent G cells. Gastroenterology 2009, 137, 231-41, 241.e1-10. doi: 10.1053/j.gastro.2009.01.005.
  36. Schubert ML. Functional anatomy and physiology of gastric secretion. Curr Opin Gastroenterol. 2015, 31, 479-485. doi: 10.1097/MOG.0000000000000213.
  37. Van Deventer, G.; Kamemoto, E.; Kuznicki, J.T.; Heckert, D.C.; Schulte, M.C. Lower esophageal sphincter pressure, acid secretion, and blood gastrin after coffee consumption. Dig. Dis. Sci. 1992, 37, 558-569. doi: 10.1007/BF01307580.
  38. Wright, L.F.; Gibson, R.G.; Hirschowitz, R.I. Lack of caffeine stimulation of gastrin release in man. Proc Soc. Exp. Biol. Med. 197, 154, 538-539. doi: 10.3181/00379727-154-39712.
  39. Börger, H.W.; Schafmayer, A.; Arnold, R.; Becker, H.D.; Creutzfeldt, W. Der Einfluss von Kaffee und Coffein auf den Serumgastrinspiegel und die Süresekretion beim Menschen. Dtsch. Med. Wochenschr. 1976, 101, 455-457.
  40. Douglas, B.R.; Jansen, J.B.; Tham, R.T.; Lamers, C.B. Coffee stimulation of cholecystokinin release and gallbladder contraction in humans. Am. J. Clin. Nutr. 1990, 52, 553–556. doi: 10.1093/ajcn/52.3.553.
  41. Boekema, P.J.; Samsom, M.; van Berge Henegouwen, G.P.; Smout, A.J. Coffee and gastrointestinal function: facts and fiction. Scand. J. Gastroenterol. 1999, 99, 35-39. doi: 10.1080/003655299750025525.