Czy wiesz, że?
Kawa wpływa na trawienie. Opinia eksperta

Kawa może zmniejszyć ryzyko nowotworów. Nowe wytyczne American Cancer Society

Kawa może zmniejszać ryzyko cukrzycy

Kawa korzystnie wpływa na zdrowie. Przegląd publikacji polskich ekspertów
Zestawienie publikacji polskich ekspertów na temat wpływu kawy na zdrowie.

Kawa może zapobiegać chorobom neurozwyrodnieniowym

Kawa może minimalizować ryzyko chorób Alzheimera i Parkinsona (raport)

Kawa może zmniejszać ryzyko zespołu metabolicznego (przegląd najnowszych badań)

Picie kawy ma wiele zalet. Artykuł dr Anny Barczak

Kawa to jeden ze składników piramidy żywieniowej. Wywiad z członkami Rady Naukowej programu „Kawa i zdrowie”
Kawa. Większość z nas pije ją codziennie - nic więc dziwnego, że należy też do najintensywniej badanych składników naszej diety, a jej wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie jest przedmiotem dyskusji ekspertów z różnych dziedzin nauki. Okazuje się, że regularne picie umiarkowanej ilości kawy chroni nas przed związanymi z wiekiem zaburzeniami zdolności poznawczych, zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób związanych z niedokrwieniem serca, czy cukrzycą typu 2, poprawia naszą koncentrację i sprawność fizyczną, pomaga zachować równowagę płynów, a nawet - w niektórych przypadkach - może nawet ochraniać nasz organizm przed wystąpieniem choroby nowotworowej. W 2016 roku kawa została uznana za jeden ze składników zalecanej piramidy żywieniowej. Co dokładnie wpłynęło na taką decyzję?

Kawa może Ci wyjść na zdrowie! Dr n. med. Sławomir Murawiec w programie „Oblicza medycyny”

Kawa może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 o 25% (przegląd najnowszych badań)

Kawa może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Badania sugerują, że spożywanie umiarkowanej ilości kawy, zdefiniowanej jako 3–5 filiżanek dziennie, jest związane z redukcją ryzyka chorób sercowo‑naczyniowych o 15%.

Aż 100 tys. Polaków cierpi na chorobę Parkinsona
Kawa znalazła się w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Wywiad z prof. dr. hab. Mirosławem Jaroszem

Kawa może być częścią diety osób aktywnych. Artykuł dr hab. n. o zdr. Reginy Wierzejskiej
Dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Kofeina, z powodu jej wpływu na wydolność organizmu wzbudza duże zainteresowanie osób aktywnych fizycznie. W świetle stanowiska Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego stosowanie tej substancji w dawce 3-6 mg/kg masy ciała, na godzinę przed wysiłkiem pozytywnie wpływa na wytrzymałość, a Australijski Instytut Sportu uważa, że dowody naukowe na takie działanie kofeiny są przekonywujące.

Kawa może pełnić ważną rolę w diecie. Artykuł dr hab. n. o zdr. Reginy Wierzejskiej
Dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Badania naukowe z ostatnich 10 lat są podstawą do zmiany dotychczasowych poglądów, o zagrożeniach, wynikających z picia kawy. Zarówno dla pacjentów, jak i lekarzy jednym z najbardziej istotnych od dawna zagadnień jest jej wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Współczesne badania epidemiologiczne wskazują, że nawyk picia kawy nie pociąga za sobą negatywnych skutków kardiologicznych, a może nawet przynosić korzyści.

Kawa ma właściwości prozdrowotne. Aktualne doniesienia w artykule dr hab. n. o zdr. Reginy Wierzejskiej
Dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Od kliku lat w piśmiennictwie światowym nie tylko zanikają tytuły „Czy kawa szkodzi?”, ale intensywnie przybywa publikacji, o takich nagłówkach, jak: „Kawa dla ochrony serca i długowieczności”, „Kawa to więcej, niż zwykły gorący napój”.

Kawa i kofeina mogą wpływać na nastrój i emocje. Artykuł Dr Géraldine Coppin
Dr Géraldine Coppin, Uniwersytet Genewski & Szwajcarskie Centrum Badań nad Emocjami, Szwajcaria.
Wstęp
Choć w wielu badaniach przyjrzano się wpływowi spożywania kawy na fizjologię człowieka, tylko w kilku wzięto pod uwagę możliwe powiązania pomiędzy spożywaniem kawy, nastrojem i emocjami. W najnowszych badaniach w tym zakresie dokonano interesujących odkryć nie tylko w przypadku zdrowej populacji, ale także u badanych cierpiących na depresję – niektóre przykłady opisano poniżej. Na początku tego roku zostałam zaproszona do wzięcia udziału w obradach Instytutu Informacji Naukowej dot. Kawy (ISIC) w sprawie badań związanych z kawą, nastrojem i emocjami. Poniżej streściłam najistotniejsze aspekty tej dyskusji.
Kawa może wspierać osoby starsze w utrzymaniu zdolności poznawczych. Artykuł prof. Athanase Benetosa
Profesor Athanase Benetos, dyrektor naukowy, Towarzystwo Geriatryczne Unii Europejskiej (EUGMS), Francja.
Demografia Europy się zmienia: populacja osób starszych się zwiększa. W raporcie ONZ „Starzenie się populacji światowej” podkreślono, że w 2015 roku było 176.5 miliona osób w wieku 60 lat oraz powyżej i szacuje się, że liczba ta wzrośnie do 217.2 milionów w 2031 roku. Szerzenie informacji o czynnikach diety i stylu życia, które mogą ograniczyć związane z wiekiem obniżenie zdolności poznawczych, pomogłoby zatem polepszyć jakość życia w świetle takich zmian demograficznych.

Kawa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. W jaki sposób, wyjaśnia dr Duane Mellor
Dr Duane Mellor, asystent na wydziale Dietetyki Uniwersytetu Nottingham w Zjednoczonym Królestwie oraz Przewodniczący Europejskiej Sieci Dietetyków ds. Cukrzycy w obrębie Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków (EFAD).
Rozpowszechnienie cukrzycy typu 2 w Europie
Jak pokreślono w najnowszych badaniach Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF), w Europie około 60 milionów ludzi boryka się z cukrzycą, z czego 23.5 milionów to przypadki niezdiagnozowane1. W 2015 roku odnotowano 627,000 zgonów powiązanych z cukrzycą u osób w wieku 20-79 lat1. Cukrzyca typu 2 staje się coraz bardziej powszechna i jest związana ze stylem życia, a szczególnie z niezdrową dietą oraz zwiększoną ilością okresów braku aktywności fizycznej, wpływających na zwiększoną liczbę przypadków otyłości. Mając na uwadze te informacje, istotnym jest potwierdzenie, że różne zachowania i pewne wybory mogą pomóc zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, szczególnie te związane z dietą, którą, przynajmniej w teorii, można względnie łatwo zmienić.