Czy wiesz, że?
Czy po trzeciej filiżance kawy nie zasnę do rana? Czyli ważne pytania, które zadają sobie kawosze
Czy kawa jest zdrowa?
Kawa może poprawiać funkcje poznawcze
Warto pić kawę, będąc seniorem. Wykład prof. dr. hab. n. med. Artura Mamcarza
Picie kawy może zapobiegać rozwinięciu się otępienia. Wykład dr n. med. Anny Barczak
Picie kawy może zapobiegać rozwinięciu się otępienia
Kawa wpływa na trawienie. Opinia eksperta
Kawa może zmniejszyć ryzyko nowotworów. Nowe wytyczne American Cancer Society
Kawa może zmniejszać ryzyko cukrzycy
Kawa korzystnie wpływa na zdrowie. Przegląd publikacji polskich ekspertów
Zestawienie publikacji polskich ekspertów na temat wpływu kawy na zdrowie.
Kawa może zapobiegać chorobom neurozwyrodnieniowym
Kawa może minimalizować ryzyko chorób Alzheimera i Parkinsona (raport)
Kawa może zmniejszać ryzyko zespołu metabolicznego (przegląd najnowszych badań)
Picie kawy ma wiele zalet. Artykuł dr Anny Barczak
Kawa to jeden ze składników piramidy żywieniowej. Wywiad z członkami Rady Naukowej programu „Kawa i zdrowie”
Kawa. Większość z nas pije ją codziennie - nic więc dziwnego, że należy też do najintensywniej badanych składników naszej diety, a jej wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie jest przedmiotem dyskusji ekspertów z różnych dziedzin nauki. Okazuje się, że regularne picie umiarkowanej ilości kawy chroni nas przed związanymi z wiekiem zaburzeniami zdolności poznawczych, zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób związanych z niedokrwieniem serca, czy cukrzycą typu 2, poprawia naszą koncentrację i sprawność fizyczną, pomaga zachować równowagę płynów, a nawet - w niektórych przypadkach - może nawet ochraniać nasz organizm przed wystąpieniem choroby nowotworowej. W 2016 roku kawa została uznana za jeden ze składników zalecanej piramidy żywieniowej. Co dokładnie wpłynęło na taką decyzję?
Kawa może Ci wyjść na zdrowie! Dr n. med. Sławomir Murawiec w programie „Oblicza medycyny”
Kawa może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 o 25% (przegląd najnowszych badań)
Kawa może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Badania sugerują, że spożywanie umiarkowanej ilości kawy, zdefiniowanej jako 3–5 filiżanek dziennie, jest związane z redukcją ryzyka chorób sercowo‑naczyniowych o 15%.