Czy wiesz, że?

Kawa zaczyna odgrywać ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Lekarze zalecają trzy–pięć filiżanek dziennie

Wokół kawy przez lata narosło wiele mitów. Część z nich jest wyniesiona jeszcze z czasów PRL-u, kiedy kawa często towarzyszyła papierosom i podejrzewano, że może nawet wywoływać wrzody żołądka. Jednak wieloletnie badania naukowe wykazały, że kawa ma wręcz prozdrowotne właściwości, a regularne, umiarkowane picie kawy wspiera profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych. Trzy–pięć filiżanek dziennie powoduje, że spada m.in. ryzyko zachorowania na cukrzycę, niektóre nowotwory czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Dlatego kawę określa się dziś mianem „wschodzącej gwiazdy profilaktyki” i porównuje do zażywanej profilaktycznie aspiryny.
CZYTAJ DALEJ

Kawa pozwala żyć lepiej… i dłużej

Naukowcy, którzy obserwują wpływ diety na oczekiwaną długość życia, odkryli, że dzięki czarnej kawie, możemy zyskać dodatkowe lata1. W jaki sposób? Umiarkowana konsumpcja czarnego napoju może według badaczy zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu niektórych chorób. Zauważono powiązania między spożywaniem kawy a niższym ryzykiem śmiertelności na skutek chorób przewodu pokarmowego2 czy sercowo-naczyniowych3,4, a także niektórych nowotworów5.

CZYTAJ DALEJ

Australijscy naukowcy potwierdzają: regularne spożywanie kawy jest bezpieczne i może być częścią zdrowej diety osób z chorobami serca

Analiza danych z brytyjskiego BioBanku (bazy zawierającej informacje dotyczące stanu zdrowia ponad pół miliona osób, gromadzone w ciągu 10 lat) dostarczyły kolejnego dowodu na pozytywny wpływ kawy na serce.
CZYTAJ DALEJ

3 filiżanki kawy dziennie mogą chronić przed zwłóknieniem wątroby – nowe wyniki badań

Ocena 4,5 tysiąca pacjentów dokonana przez grupę naukowców z Harvard Medical School Michigan Medicine oraz University of California w Los Angeles dostarczyła pozytywnych wyników, jeśli chodzi o rolę kawy w zmniejszaniu ryzyk chorób wątroby.
CZYTAJ DALEJ

Ciąża a kawa. Czy przyszłe mamy mogą sobie pozwolić na małą czarną?

Coraz więcej publikacji naukowych donosi o prozdrowotnym działaniu kawy. Miłośnicy małej czarnej mogą sięgać po kawę kilka razy dziennie1. Czy również kobiety w ciąży i karmiące piersią? Okazuje się, że tak, jednak w znacznie ograniczonej ilości – do maksymalnie 1-2 filiżanek w ciągu dnia.

CZYTAJ DALEJ

Wszystko, co chcesz wiedzieć o kawie

Infografika programu „Kawa i zdrowie”
CZYTAJ DALEJ

5 faktów o kawie i zdrowiu, które musisz znać

Po kawę sięgamy dla chwili przyjemności i dla pobudzenia. Pomaga nam skupić się na pracy i utrzymać uwagę podczas długiej jazdy samochodem. Popularne mity wywołują jednak obawy o to, że zbyt częste picie czarnego napoju spowoduje uszczerbek na naszym zdrowiu. Na pomoc spieszą nam naukowcy, którzy przedstawiają wyniki badań z licznymi dowodami na pozytywny wpływ kawy na nasz organizm. Poznajmy najważniejsze fakty o kawie i zdrowiu.
CZYTAJ DALEJ

Antyoksydanty zawarte w kawie mogą łagodzić dolegliwości późnego wieku

Wraz ze starzeniem się społeczeństw, przybywa wyzwań związanych z wiekiem senioralnym.
CZYTAJ DALEJ

Badanie z udziałem pół miliona badanych: spożycie kawy korzystne dla serca i układu krążenia

Wypijanie od 0,5 do 3 filiżanek kawy dziennie korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia – wykazało badanie przeprowadzone wspólnie przez Instytut Semmelweisa w Budapeszcie i Queen Mary University w Londynie. Badacze zwrócili też uwagę, że wśród osób pijących więcej niż 3 filiżanki dziennie nie stwierdzono wymienionych powyżej pozytywnych zależności, choć jednocześnie nie było też zależności negatywnych.
CZYTAJ DALEJ

Wyniki badań sugerują, że spożywanie kawy może stymulować trawienie

• Spożywanie kawy stymuluje procesy trawienne i pobudza ruchy jelit. • Kawa może wpływać na mikroflorę jelitową, zwiększając liczbę „dobrych bakterii”. • Badania potwierdzają działanie ochronne kawy przed niektórymi chorobami wątroby i kamieniami żółciowymi.
CZYTAJ DALEJ

Regularnie spożywana kawa wspiera pracę mózgu!

O prawdziwości tego stwierdzenia w ostatnim odcinku podcastu realizowanym we współpracy z portalem Radioklinika przekonuje słuchaczy dr Anna Barczak. Specjalistka w zakresie neuropsychologii klinicznej o wpływie kawy na funkcje poznawcze człowieka wie nieomal wszystko. Na szczęście dla wszystkich miłośników małej czarnej, to oddziaływanie okazuje się być bardzo pozytywne.
CZYTAJ DALEJ

Kawa na zimę – pyszne napoje kawowe do łatwego przygotowania w domu

Trudno dyskutować z pobudzającymi właściwościami kawy, ale ten, kto pije ją wyłącznie dla lepszej koncentracji, naprawdę wiele traci. Kawa to przecież napój, którym można się delektować! Dzięki bogatym aromatom sama w sobie stanowi ucztę dla zmysłów, a w połączeniu z różnymi dodatkami przeobrazi się w pyszny deser. Przedstawiamy kilka pomysłów na kawę w zimowym wydaniu, a także wyjaśniamy, dlaczego warto pić kawę akurat zimą.
CZYTAJ DALEJ

Kawowe nowinki. 5 trendów, które powinien znać każdy miłośnik kawy

Dawniej sprawa była prosta: kawę mieloną zalewało się wrzątkiem w szklance lub na zachodnią modłę – rozpuszczalną parzyło w kubku. Dziś, gdy mamy dostęp do kaw z całego świata, a kawiarnie serwują ich najróżniejsze rodzaje, aż trudno nadążyć za kawowymi nowinkami. Zebraliśmy więc 5 trendów ze świata kawy, które pozwolą Wam być z nią na bieżąco, a nawet zabłysnąć w rozmowie z niejednym baristą.
CZYTAJ DALEJ

Kawa tworzy święta

Ktoś zapytany o miejsce kawy w bożonarodzeniowych rytuałach, od razu pomyśli o torebce ziaren jako podarunku czy o filiżance rozgrzewającego naparu, wypijanej po świątecznym obiedzie. Jednak czarny napój wpisany jest w świąteczne tradycje o wiele mocniej. W różnych zakątkach świata to kawa wywołuje ducha świąt – zdobiąc mieszkanie, gromadząc członków społeczności czy będąc składnikiem znanych od wieków potraw.
CZYTAJ DALEJ

Profesor Mamcarz rozwiewa kawowe mity

Program „Kawa i zdrowie” kontynuuje współpracę z portalem „Radioklinika”, zapraszając do rozmowy kolejnego eksperta. Profesor Artur Mamcarz, wybitny kardiolog i ceniony specjalista chorób wewnętrznych, odpowiada na pytania Redakcji dotyczące wpływu kawy na układ sercowo-naczyniowy i nasz organizm w ogóle.
CZYTAJ DALEJ

Dietoprofilaktyka lepsza niż dietoterapia

W naszych wyborach żywieniowych smak jest jednym z najczęściej wymienianych czynników, które decydują o tym, co kupujemy. Coraz więcej ludzi ma świadomość zależności pomiędzy zdrowiem, a tym, czym się odżywiają, jednak w dużej mierze deklaratywnie. Do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych może skłonić nas troska o własne zdrowie. Co zrobić, żeby to nie musiały być konkretne porady lekarza w sytuacji choroby? Odpowiedzi na to i wiele innych pytań poszukujemy z Prof. dr hab. Krystyną Gutkowską, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
CZYTAJ DALEJ

Czy picie kawy spowalnia starzenie się mózgu? Najnowsze badania naukowców

Średnia długość życia w Polsce rośnie, a wraz z nią nasza świadomość. Wiemy już, jak dbać o zdrowie, by dłużej zachować sprawność, nie potrafimy jednak zatrzymać starzenia się mózgu. Naukowcy wciąż szukają sposobu na spowolnienie zmian neurodegeneracyjnych i spore nadzieje pokładają między innymi w kawie. Wyniki analiz badaczy z 2021 roku potwierdzają, że umiarkowane picie kawy może nas wesprzeć w ochronie przed starczymi zmianami w mózgu.
CZYTAJ DALEJ

Kawa w diecie seniora. Dlaczego warto pić kawę po sześćdziesiątce?

Choć o jesieni życia często myślimy z sympatią, późny wiek to czas, gdy rośnie ryzyko wielu chorób. Listę tych, które szczególnie zagrażają nam po sześćdziesiątce, otwierają choroby sercowo-naczyniowe. Są na niej także cukrzyca, depresja, demencja, jak również utrata słuchu, problemy ze wzrokiem czy płucami1. Części z nich nie będziemy w stanie powstrzymać, ale innym możemy zapobiegać, pijąc codziennie kawę – potwierdza prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz z III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WL WUM.
CZYTAJ DALEJ

Kawa bez cukru, życie bez cukrzycy

Informacja o tym, że kawa należy do produktów o walorach prozdrowotnych, budzi coraz mniejsze zdziwienie. Kolejne dowody naukowe potwierdzają zależność między spożyciem kawy a prewencją chorób, w tym Alzheimera. Coraz więcej wiadomo na temat ochronnego wpływu kawy na serce, nerki czy jej powiązań ze zmniejszoną zachorowalnością na liczne nowotwory. W listopadzie, miesiącu świadomości cukrzycy, warto wspomnieć o możliwej pozytywnej roli kawy w zapobieganiu rozwoju tego schorzenia.
CZYTAJ DALEJ

Czy kawosze są zdrowi? Miłośnicy kawy w pierwszej dziesiątce najzdrowszych narodów świata

Nie znamy panaceum na choroby cywilizacyjne. Nie istnieje również uniwersalna recepta na długowieczność. Jeśli jednak zależy nam na dobrym zdrowiu, warto podpatrywać, jak dbają o nie najzdrowsze narody. Zaliczani do takich Włosi i Skandynawowie są aktywni fizycznie, a ich dietę stawia się za wzór. Co ciekawe, piją także sporo kawy.
CZYTAJ DALEJ