Czy wiesz, że?

Jak kawa i kofeina mogą wpływać na nasz nastrój i emocje?

Dr Géraldine Coppin, Uniwersytet Genewski & Szwajcarskie Centrum Badań nad Emocjami, Szwajcaria.

Wstęp 

Choć w wielu badaniach przyjrzano się wpływowi spożywania kawy na fizjologię człowieka, tylko w kilku wzięto pod uwagę możliwe powiązania pomiędzy spożywaniem kawy, nastrojem i emocjami. W najnowszych badaniach w tym zakresie dokonano interesujących odkryć nie tylko w przypadku zdrowej populacji, ale także u badanych cierpiących na depresję – niektóre przykłady opisano poniżej. Na początku tego roku zostałam zaproszona do wzięcia udziału w obradach Instytutu Informacji Naukowej dot. Kawy (ISIC) w sprawie badań związanych z kawą, nastrojem i emocjami. Poniżej streściłam najistotniejsze aspekty tej dyskusji.

CZYTAJ DALEJ

Czy kawa może brać udział w redukowaniu ryzyka wystąpienia zaburzeń zdolności poznawczych związanych z wiekiem?

Profesor Athanase Benetos, dyrektor naukowy, Towarzystwo Geriatryczne Unii Europejskiej (EUGMS), Francja.

Demografia Europy się zmienia: populacja osób starszych się zwiększa. W raporcie ONZ „Starzenie się populacji światowej” podkreślono, że w 2015 roku było 176.5 miliona osób w wieku 60 lat oraz powyżej i szacuje się, że liczba ta wzrośnie do 217.2 milionów w 2031 roku. Szerzenie informacji o czynnikach diety i stylu życia, które mogą ograniczyć związane z wiekiem obniżenie zdolności poznawczych, pomogłoby zatem polepszyć jakość życia w świetle takich zmian demograficznych.

CZYTAJ DALEJ

Kawa i sen

Dr Renata Riha, Konsultant ds. snu i pulmonologii w Royal Infirmary, Edynburg oraz honorowy wykładowca na Uniwersytecie Edynburskim, Zjednoczone Królestwo.

Kawa jest związkiem złożonym i prawdopodobnie jednym z najczęściej badanych składników diety. Zawiera ponad 1000 składników, z czego najbardziej znana jest kofeina. Spożywanie kawy jest zjawiskiem silnie psychologicznym i jest ono często głęboko zakorzenione w codziennym rytuale dnia, a szczególnie poranka, wielu ludzi. W trakcie dyskusji przeprowadzonej na sympozjum dotyczącym kwestii kawy i snu, skupiliśmy się na zależnościach pomiędzy kofeiną, kawą i snem, posiłkując się najnowszymi badaniami naukowymi.

CZYTAJ DALEJ

Wiedza o kawie, zrozumienie jej działania i jej rola w zdrowej diecie

Profesor Chris Seal, profesor technologii żywności i żywienia człowieka, przewodniczący zarządu studiów, Technologia Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Newcastle, Zjednoczone Królestwo.

Badanie konsumenckie na ponad 4000 ludzi w 10 krajach europejskich przeprowadzone przez Instytut Informacji Naukowej dot. Kawy (ISIC) w celu zrozumienia przekonań, zachowań i wiedzy o kawie oraz zdrowej diecie w Europie sugeruje, że konsumenci nie są przekonani co do potencjalnego pozytywnego wpływu kawy na zdrowie, a informacje z zakresu zdrowej diety nie zawsze są prawidłowo odbierane.

CZYTAJ DALEJ

Jaki mechanizm łączy kawę ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2?

Dr Duane Mellor, asystent na wydziale Dietetyki Uniwersytetu Nottingham w Zjednoczonym Królestwie oraz Przewodniczący Europejskiej Sieci Dietetyków ds. Cukrzycy w obrębie Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków (EFAD).

Rozpowszechnienie cukrzycy typu 2 w Europie

Jak pokreślono w najnowszych badaniach Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF), w Europie około 60 milionów ludzi boryka się z cukrzycą, z czego 23.5 milionów to przypadki niezdiagnozowane1. W 2015 roku odnotowano 627,000 zgonów powiązanych z cukrzycą u osób w wieku 20-79 lat1. Cukrzyca typu 2 staje się coraz bardziej powszechna i jest związana ze stylem życia, a szczególnie z niezdrową dietą oraz zwiększoną ilością okresów braku aktywności fizycznej, wpływających na zwiększoną liczbę przypadków otyłości. Mając na uwadze te informacje, istotnym jest potwierdzenie, że różne zachowania i pewne wybory mogą pomóc zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, szczególnie te związane z dietą, którą, przynajmniej w teorii, można względnie łatwo zmienić.

CZYTAJ DALEJ

Spożywanie kawy i zdrowe starzenie się – czy kawa może nas ochronić przed związanymi z wiekiem zaburzeniami zdolności poznawczych?

Karen Ritchie, BSc, MPsych, PhD
Kierownik Studiów, Francuski Narodowy Instytut Zdrowia i Badań Medycznych
Profesor honorowy wydziału Zdrowia Publicznego, Imperial College, Londyn

Około 26 milionów ludzi na świecie cierpi na chorobę Alzheimera, co czyni ją najbardziej rozpowszechnioną formą demencji1. Możliwość wystąpienia choroby Alzheimera drastycznie wzrasta wraz z wiekiem, a około 20% populacji europejskiej będzie miała 65 lat i więcej w 2025 roku2. Dane te pokazują, jak pilnym jest znalezienie sposobów na załagodzenie objawów i, ostatecznie, wyleczenie tej choroby. Jednym z głównych problemów współczesnej nauki jest fakt, iż istnieje wiele rodzajów zaburzeń zdolności poznawczych, których wciąż nie możemy opisać; w tym demencja i, przede wszystkim, choroba Alzheimera. To właśnie w takich przypadkach na scenę wychodzą epidemiolodzy. Jedną z możliwości jest porównanie populacji zdrowej i chorej w celu zidentyfikowania genetycznych, biologicznych i środowiskowych czynników ryzyka, zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń zdolności poznawczych. W ciągu ostatnich 20 lat zidentyfikowano wiele czynników, które mogą opóźnić pojawienie się choroby – obecnie bada się, czy mogą one zostać użyte w celu zapobiegania takim chorobom. W naszym centrum badawczym w Montpellier, bazując na badaniu obejmującym dużą liczbę uczestników, udało nam się zidentyfikować najistotniejsze, zmienne czynniki, które są powiązane z rozwinięciem się demencji. Niektóre z nich się wyróżniają – szczególnie cukrzyca, depresja, dieta, udary oraz ApoE4, która jest głównym czynnikiem genetycznym. Dieta jest kluczowa i choć jest ona różna w różnych częściach świata, jej międzynarodowym wspólnym elementem często jest spożywanie kawy.

CZYTAJ DALEJ