Czy wiesz, że?

Znaleźć czas na kawę, to znaleźć czas dla zdrowia

Od ponad połowy tysiąclecia podbija kolejne kraje. Gromadzi rzesze zwolenników, ale i przeciwników. Uwiedzeni nie wyobrażają sobie bez niej dnia. 29 września obchodzi swoje święto – poznajmy kawę od ziarenka do filiżanki!
CZYTAJ DALEJ

Pierwsze duże badanie potwierdzające związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona

Celem badania „Association of Coffee Consumption and Prediagnostic Caffeine Metabolites With Incident Parkinson Disease in a Population-Based Cohort” było zbadanie związku między spożywaniem kawy i poziomami metabolitów kofeiny a ryzykiem zachorowania na chorobę Parkinsona.
CZYTAJ DALEJ

Kawa może być dobrym uzupełnieniem nawodnienia organizmu latem

Nawodnienie, czyli regularne spożywanie odpowiedniej ilości płynów, jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. I chociaż zalecenia mówią o tym, by zdrowy, dorosły człowiek wypijał ok. 2 litrów wody dziennie, a w czasie intensywnego wysiłku lub upałów – nawet do 4-5 litrów, dla urozmaicenia i uzupełnienia nawodnienia warto sięgać również po inne napoje – na przykład kawę.
CZYTAJ DALEJ

Kawa jako superfood - sprawdź, dlaczego ten popularny napój może wspierać Twoje zdrowie!

Pojęcie „superfood” kojarzymy z kiszonkami, jagodami albo orzechami, które są powszechnie znane z korzystnych właściwości. Mało kto jednak myśli w tym kontekście o kawie. Tymczasem naukowcy udowadniają, że również kawa ma pełne prawo być nazywana superżywnością, ponieważ dzięki cennym składnikom może wspierać nasz organizm w profilaktyce groźnych chorób.
CZYTAJ DALEJ

Badacze odkryli potencjalny związek między konsumpcją kawy a mniejszym ryzykiem dny moczanowej

Przegląd systematyczny i metaanaliza badań przeprowadzone przez badaczy z Central South University w Chinach dostarczyły nowych informacji na temat związku między piciem kawy a dną moczanową.
CZYTAJ DALEJ

4 filiżanki kawy dziennie mogą zmniejszać ryzyko nawrotu raka jelita grubego i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny o 30 procent

Naukowcy z Wageningen University w Holandii przeprowadzili badanie mające na celu ocenę związku między spożyciem kawy a nawrotem raka jelita grubego (CRC) oraz śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny.
CZYTAJ DALEJ

Jak kawa wpływa na ciśnienie krwi?

Obawy związane z piciem kawy są często zgłaszane przez pacjentów z nadciśnieniem. A tych nie brakuje – w Polsce choroba ta dotyka niemal co trzecią osobę dorosłą . Eksperci podkreślają jednak, że chorych może być więcej – w 2021 r. blisko 10 mln Polaków wykupiło receptę z lekami na nadciśnienie, a więc przynajmniej u tylu chorujących zostało ono wykryte. Wbrew popularnemu przekonaniu pacjenci mogą usłyszeć zalecenie regularnego, umiarkowanego picia kawy i herbaty. Z badań naukowych wynika, że te bogate w polifenole napoje mają działanie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi.
CZYTAJ DALEJ

Do wiosennych superfoods dołącz kawę

W kalendarzu – i za oknami – zagościła wiosna, więc to idealny moment na to, żeby pobudzić organizm po zimowych miesiącach, zadbać o jego wzmocnienie oraz dodać sobie energii! I tu z pomocą przyjdą nam superfoods, czyli produkty spożywcze bogate m.in. w witaminy, składniki mineralne czy antyoksydanty, mogące chronić komórki przed uszkodzeniami. Czy wiecie, że jednym z nich jest kawa, będąca sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób cywilizacyjnych? Badania naukowe dostarczyły powodów, dla których powinna znaleźć się na waszej wiosennej liście superfoods!
CZYTAJ DALEJ

10 korzyści z picia kawy, o których mogliście nie słyszeć

Czy wiesz, że filiżanka kawy może zdziałać więcej niż tylko zapewnić ci poranną dawkę energii? Z badań naukowych wynika, że codzienne, umiarkowane picie tego napoju to wsparcie dla zdrowia . Mała czarna może pomóc w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych, pozwalając cieszyć się życiem. Poznaj te i kilka innych nieoczywistych powodów, dla których warto sięgać po kawę.
CZYTAJ DALEJ

Nowe badanie na temat skuteczności kawy przeciwko SARS-CoV-2

Badanie na 64 osobach sugeruje, że picie od 1 do 2 filiżanek kawy dziennie może skutecznie ograniczać ryzyko zarażenia różnymi szczepami SARS-CoV-2, w tym wariantem Omikron. Składniki kawy, zwłaszcza kwas izochlorogenowy A, B i C wykazują potencjał hamowania wirusa. Substancje te blokują interakcję białka kolca wirusa z ludzkim receptorem ACE2, wykorzystywanym przez koronawirusa do dostania się do komórek ciała oraz zmniejszają aktywność niektórych enzymów ułatwiających penetrację komórek zakażonego organizmu przez zarazek. Co ciekawe, ochronne działanie kawy przeciwko zarażeniu SARS-CoV-2, zaobserwowano w przypadku różnych jej rodzajów i sposobów podania – parzonej, mielonej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, czy z dodatkami.
CZYTAJ DALEJ

Zmagasz się z jesienną chandrą? Wspomóż się kawą!

Zmęczenie, brak motywacji do działania, problemy z koncentracją i ogólny spadek nastroju to dla wielu znak, że jesień zdążyła już rozgościć się na dobre. Dni stają się krótsze, a pogoda za oknem nie zachęca do spacerów na świeżym powietrzu. Warto wówczas sięgnąć po naturalne sposoby, które pomogą przetrwać ten newralgiczny czas. Okazuje się, że ratunkiem na jesienną chandrę może być regularne picie kawy, która nie tylko może przyczyniać się do poprawy nastroju, ale pozytywnie może również wpływać na czujność i koncentrację. Jak to możliwe?
CZYTAJ DALEJ

Czy kawa może poprawiać jakość życia starszych osób?

Spotkanie i rozmowa przy filiżance kawy mogą być nie tylko sposobem na przyjemne spędzenie czasu, ale też na poprawę własnego zdrowia. Pozytywne efekty zdrowotne ze spożywania kawy obserwuje się w codziennym funkcjonowaniu – kofeina pobudza do aktywności fizycznej i umysłowej, ale też w dłuższej perspektywie – polifenole zawarte w małej czarnej mogą odgrywać rolę w profilaktyce wielu chorób. Przekonanie, że osoby starsze powinny unikać kawy, należy traktować jako mit.
CZYTAJ DALEJ

Za co nasze serca kochają kawę?

Wiele osób z obawy przed przyspieszonym rytmem serca czy skokami ciśnienia ogranicza lub odstawia kawę – zupełnie niesłusznie! Z badań wynika, że jedną z największych zalet małej czarnej jest jej zdolność do obniżania ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Co więcej, dowiedziono, że u osób regularnie pijących kawę, prowadzących zdrowy styl życia, ryzyko zgonu z powodu chorób serca jest nawet o 22 proc. mniejsze niż u tych, którzy nie piją jej wcale. Za pozytywny wpływ kawy na serce i naczynia krwionośne odpowiadają zawarte w niej kofeina i polifenole. Od 3 do 5 filiżanek czarnej kawy dziennie może stanowić element zdrowej i zbilansowanej diety.
CZYTAJ DALEJ

Spożywanie 2 i więcej filiżanek kawy dziennie powiązane z niższym poziomem ciśnienia skurczowego

Grupa naukowców ze Szpitala Uniwersyteckiego Sant'Orsola-Malpighi w Bolonii zaprezentowała wyniki badań nad korzyściami picia kawy dla układu sercowo-naczyniowego, a w szczególności nad jej wpływem na ciśnienie krwi.
CZYTAJ DALEJ

Kto kawę pije, temu wątroba… w zdrowiu żyje

Chorująca wątroba nie boli i długo może nie dawać żadnych objawów. Z tego powodu zaburzenia jej funkcjonowania są tak groźne – mogą poczynić poważne szkody w organizmie, zanim się o nich dowiemy. Niektóre z jej schorzeń, jak niealkoholowe stłuszczenie wątroby, urasta obecnie do niechlubnej rangi choroby cywilizacyjnej – występuje u ok. 1 mld ludzi na świecie i dotyka już co 4. Polaka. Badania dowodzą roli kawy w ograniczaniu ryzyka innych chorób XXI wieku, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia. Czy napój ten może być sojusznikiem również w prewencji chorób wątroby?
CZYTAJ DALEJ

Kawa to superfood

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez małej czarnej – blisko 80 proc. respondentów przebadanych przez Biostat pije kawę codziennie, zwykle sięgając po 2 do 3 filiżanek tego napoju. Raczymy się nią głównie o poranku, licząc na pobudzające i mobilizujące właściwości aromatycznego naparu. Regularnie i często spożywana, kusząca smakiem i zapachem, stymulująca do działania kawa przez lata nosiła znamiona używki i jako jedna z nich była wymieniana. Co ją odróżnia i każe wykreślić z tego niechlubnego grona? Nie uzależnia i ma udowodnione działanie prozdrowotne!
CZYTAJ DALEJ

5 mitów o kawie, w które musisz przestać wierzyć

Zdrowemu stylowi życia nigdy nie poświęcano tyle uwagi, co obecnie. Kilkanaście lat temu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała zalecenia dotyczące zbilansowanej diety i aktywności fizycznej . Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) opracowała przewodnik adresowany do decydentów politycznych, dotyczący dobrych praktyk w zakresie zdrowia publicznego, a w szczególności zapobiegania negatywnym skutkom niewłaściwej diety i braku aktywności fizycznej . Do poprawy nawyków żywieniowych zachęcają też polscy specjaliści, którzy opracowali zalecenia dotyczące diety, tzw. Talerz Zdrowego Żywienia . Nie dziwi więc, że chcemy weryfikować wpływ na organizm niemal każdego spożywanego przez nas produktu. Jednym z takich składników codziennej diety, wokół którego narosło mnóstwo mitów, jest kawa. Warto się z nimi rozprawić, gdyż napój ten jest zaliczany coraz częściej do superfoods, czyli żywności wyjątkowo dla nas cennej.
CZYTAJ DALEJ

Nowe doniesienia naukowców: wyższe stężenie kofeiny we krwi może zmniejszać otyłość i ryzyko cukrzycy typu 2

Termogeniczne, a więc służące podniesieniu tempa przemiany materii poprzez zwiększenie temperatury ciała, działanie kofeiny naukowcy powiązali z redukcją wagi, wskaźnika masy ciała (BMI) i ilości tkanki tłuszczowej. Stanowi to wyjaśnienie, dlaczego wysokie spożycie kofeiny może zmniejszyć ryzyko chorób związanych z otyłością, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia.
CZYTAJ DALEJ

Kawa na szpilkach czy pod krawatem?

Jak najlepiej uczcić Dzień Kobiet i Dzień Mężczyzn? Delektując się aromatyczną kawą. Naukowcy dowodzą, że napój ten służy obu płciom, przynosząc liczne korzyści zdrowotne i zalecają spożycie nawet do 5 filiżanek dziennie. Zobaczmy, co mogą zyskać panie i panowie, sięgający po małą czarną każdego dnia.
CZYTAJ DALEJ

Kawa od 7 lat obecna w oficjalnych zaleceniach żywieniowych

Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej, obecnie dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, był gościem w porannym Programie Radia RMF24.pl.
CZYTAJ DALEJ