Czy wiesz, że?
10 korzyści z picia kawy, o których mogliście nie słyszeć
Czy wiesz, że filiżanka kawy może zdziałać więcej niż tylko zapewnić ci poranną dawkę energii? Z badań naukowych wynika, że codzienne, umiarkowane picie tego napoju to wsparcie dla zdrowia . Mała czarna może pomóc w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych, pozwalając cieszyć się życiem. Poznaj te i kilka innych nieoczywistych powodów, dla których warto sięgać po kawę.
CZYTAJ DALEJ
Nowe badanie na temat skuteczności kawy przeciwko SARS-CoV-2
Badanie na 64 osobach sugeruje, że picie od 1 do 2 filiżanek kawy dziennie może skutecznie ograniczać ryzyko zarażenia różnymi szczepami SARS-CoV-2, w tym wariantem Omikron. Składniki kawy, zwłaszcza kwas izochlorogenowy A, B i C wykazują potencjał hamowania wirusa. Substancje te blokują interakcję białka kolca wirusa z ludzkim receptorem ACE2, wykorzystywanym przez koronawirusa do dostania się do komórek ciała oraz zmniejszają aktywność niektórych enzymów ułatwiających penetrację komórek zakażonego organizmu przez zarazek. Co ciekawe, ochronne działanie kawy przeciwko zarażeniu SARS-CoV-2, zaobserwowano w przypadku różnych jej rodzajów i sposobów podania – parzonej, mielonej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, czy z dodatkami.
CZYTAJ DALEJ
Zmagasz się z jesienną chandrą? Wspomóż się kawą!
Zmęczenie, brak motywacji do działania, problemy z koncentracją i ogólny spadek nastroju to dla wielu znak, że jesień zdążyła już rozgościć się na dobre. Dni stają się krótsze, a pogoda za oknem nie zachęca do spacerów na świeżym powietrzu. Warto wówczas sięgnąć po naturalne sposoby, które pomogą przetrwać ten newralgiczny czas. Okazuje się, że ratunkiem na jesienną chandrę może być regularne picie kawy, która nie tylko może przyczyniać się do poprawy nastroju, ale pozytywnie może również wpływać na czujność i koncentrację. Jak to możliwe?
CZYTAJ DALEJ
Czy kawa może poprawiać jakość życia starszych osób?
Spotkanie i rozmowa przy filiżance kawy mogą być nie tylko sposobem na przyjemne spędzenie czasu, ale też na poprawę własnego zdrowia. Pozytywne efekty zdrowotne ze spożywania kawy obserwuje się w codziennym funkcjonowaniu – kofeina pobudza do aktywności fizycznej i umysłowej, ale też w dłuższej perspektywie – polifenole zawarte w małej czarnej mogą odgrywać rolę w profilaktyce wielu chorób. Przekonanie, że osoby starsze powinny unikać kawy, należy traktować jako mit.
CZYTAJ DALEJ
Za co nasze serca kochają kawę?
Wiele osób z obawy przed przyspieszonym rytmem serca czy skokami ciśnienia ogranicza lub odstawia kawę – zupełnie niesłusznie! Z badań wynika, że jedną z największych zalet małej czarnej jest jej zdolność do obniżania ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Co więcej, dowiedziono, że u osób regularnie pijących kawę, prowadzących zdrowy styl życia, ryzyko zgonu z powodu chorób serca jest nawet o 22 proc. mniejsze niż u tych, którzy nie piją jej wcale. Za pozytywny wpływ kawy na serce i naczynia krwionośne odpowiadają zawarte w niej kofeina i polifenole. Od 3 do 5 filiżanek czarnej kawy dziennie może stanowić element zdrowej i zbilansowanej diety.
CZYTAJ DALEJ
Spożywanie 2 i więcej filiżanek kawy dziennie powiązane z niższym poziomem ciśnienia skurczowego
Grupa naukowców ze Szpitala Uniwersyteckiego Sant'Orsola-Malpighi w Bolonii zaprezentowała wyniki badań nad korzyściami picia kawy dla układu sercowo-naczyniowego, a w szczególności nad jej wpływem na ciśnienie krwi.
CZYTAJ DALEJ
Kto kawę pije, temu wątroba… w zdrowiu żyje
Chorująca wątroba nie boli i długo może nie dawać żadnych objawów. Z tego powodu zaburzenia jej funkcjonowania są tak groźne – mogą poczynić poważne szkody w organizmie, zanim się o nich dowiemy. Niektóre z jej schorzeń, jak niealkoholowe stłuszczenie wątroby, urasta obecnie do niechlubnej rangi choroby cywilizacyjnej – występuje u ok. 1 mld ludzi na świecie i dotyka już co 4. Polaka. Badania dowodzą roli kawy w ograniczaniu ryzyka innych chorób XXI wieku, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia. Czy napój ten może być sojusznikiem również w prewencji chorób wątroby?
CZYTAJ DALEJ
Kawa to superfood
Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez małej czarnej – blisko 80 proc. respondentów przebadanych przez Biostat pije kawę codziennie, zwykle sięgając po 2 do 3 filiżanek tego napoju. Raczymy się nią głównie o poranku, licząc na pobudzające i mobilizujące właściwości aromatycznego naparu. Regularnie i często spożywana, kusząca smakiem i zapachem, stymulująca do działania kawa przez lata nosiła znamiona używki i jako jedna z nich była wymieniana. Co ją odróżnia i każe wykreślić z tego niechlubnego grona? Nie uzależnia i ma udowodnione działanie prozdrowotne!
CZYTAJ DALEJ
5 mitów o kawie, w które musisz przestać wierzyć
Zdrowemu stylowi życia nigdy nie poświęcano tyle uwagi, co obecnie. Kilkanaście lat temu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała zalecenia dotyczące zbilansowanej diety i aktywności fizycznej . Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) opracowała przewodnik adresowany do decydentów politycznych, dotyczący dobrych praktyk w zakresie zdrowia publicznego, a w szczególności zapobiegania negatywnym skutkom niewłaściwej diety i braku aktywności fizycznej . Do poprawy nawyków żywieniowych zachęcają też polscy specjaliści, którzy opracowali zalecenia dotyczące diety, tzw. Talerz Zdrowego Żywienia . Nie dziwi więc, że chcemy weryfikować wpływ na organizm niemal każdego spożywanego przez nas produktu. Jednym z takich składników codziennej diety, wokół którego narosło mnóstwo mitów, jest kawa. Warto się z nimi rozprawić, gdyż napój ten jest zaliczany coraz częściej do superfoods, czyli żywności wyjątkowo dla nas cennej.
CZYTAJ DALEJ
Nowe doniesienia naukowców: wyższe stężenie kofeiny we krwi może zmniejszać otyłość i ryzyko cukrzycy typu 2
Termogeniczne, a więc służące podniesieniu tempa przemiany materii poprzez zwiększenie temperatury ciała, działanie kofeiny naukowcy powiązali z redukcją wagi, wskaźnika masy ciała (BMI) i ilości tkanki tłuszczowej. Stanowi to wyjaśnienie, dlaczego wysokie spożycie kofeiny może zmniejszyć ryzyko chorób związanych z otyłością, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia.
CZYTAJ DALEJ
Kawa na szpilkach czy pod krawatem?
Jak najlepiej uczcić Dzień Kobiet i Dzień Mężczyzn? Delektując się aromatyczną kawą. Naukowcy dowodzą, że napój ten służy obu płciom, przynosząc liczne korzyści zdrowotne i zalecają spożycie nawet do 5 filiżanek dziennie. Zobaczmy, co mogą zyskać panie i panowie, sięgający po małą czarną każdego dnia.
CZYTAJ DALEJ
Kawa od 7 lat obecna w oficjalnych zaleceniach żywieniowych
Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej, obecnie dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, był gościem w porannym Programie Radia RMF24.pl.
CZYTAJ DALEJ
Rok zdrowia z kawą
Zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, nabiał i ryby już na dobre weszła do kanonu zdrowego stylu życia. Nie dziwi więc, że każdego roku ogłaszane są trendy żywieniowe, które popularyzują najbardziej prozdrowotne produkty. Obok modnych w 2023 roku alg, daktyli i oleju z awokado warto też pamiętać o tych pokarmach, których dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka został doceniony już wcześniej. To między innymi kawa, która od 7 lat obecna jest w oficjalnych zaleceniach żywieniowych dla Polaków. Co sprawiło, że mała czarna – kiedyś zaliczana do używek – zasłużyła na takie wyróżnienie? Jak często powinniśmy po nią sięgać? W jaki sposób może wpłynąć na nasze zdrowie?
CZYTAJ DALEJ
Większość europejskich dietetyków potwierdza, że umiarkowane spożycie kawy daje wyraźne korzyści zdrowotne
▪ 62% uważa, że umiarkowane picie kawy daje wyraźne korzyści zdrowotne.
▪ 86% zgodziło się, że regularne, umiarkowane spożycie kawy poprawia czujność, a 67% potwierdziło, że spożywanie kawy wiąże się z poprawą ogólnych wyników sportowych.
▪ W ramach badania zidentyfikowano jednak luki w wiedzy dotyczące związków między spożyciem kawy a kluczowymi chorobami niezakaźnymi. Jednocześnie dietetycy sugerują, że ogół społeczeństwa jest w dużej mierze nieświadomy potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających z picia kawy.
CZYTAJ DALEJ
Z kawą rozprostujesz kości. O wpływie kawy na zdrowie kości
Picie kilku filiżanek dziennie bogatej w polifenole kawy może ograniczać ryzyko wielu chorób obecnych czasów: cukrzycy typu 2, schorzeń układu naczyniowo-krwionośnego, niektórych nowotworów, a także chorób neurodegeneracyjnych – chorób Alzheimera i Parkinsona. Nie jest to jednak skończona lista korzyści płynących z regularnego spożywania małej czarnej. Z okazji Światowego Dnia Osteoporozy, który przypada 20 października, warto zanotować sobie, że kawa nie tylko pobudza nas do aktywności umysłowej i wspiera sprawność fizyczną, ale też pozostaje neutralna dla zdrowia kości.
CZYTAJ DALEJ
Kawa może odegrać ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Kilka filiżanek dziennie wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy
– Jednym z obiegowych mitów jest to, że kawa może nam szkodzić. Otóż nie. Kawa pita w rozsądnej ilości, czyli między trzema a czterema filiżankami dziennie, wpływa bardzo korzystnie na nasze zdrowie i zdrowie naszego mikrobiomu jelitowego – mówi prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Jak wskazuje, dzięki zawartości błonnika i polifenoli kawa pomaga utrzymać równowagę we florze bakteryjnej jelit. Szereg prowadzonych ostatnimi laty badań wykazał, że napar kawy może odegrać ważną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.
CZYTAJ DALEJ
Zanurz się w świecie kawy: kawa w liczbach
Pita co rano przez miliony osób, uwielbiana pod każdą szerokością geograficzną, ceniona za smak i pobudzające właściwości – 29 września kawa obchodzi swoje zasłużone święto. Warto uczcić Międzynarodowy Dzień Kawy filiżanką aromatycznego naparu, a przy okazji dowiedzieć się więcej o samej kawie. Przedstawiamy dane liczbowe, które pozwolą zanurzyć się w świecie kawy i poznać ją od innej, często niecodziennej strony.
CZYTAJ DALEJ
Utrzymuj jelita w równowadze! Pomoże ci w tym kawa
Nasze jelita zamieszkują niezliczone mikroorganizmy, które im bardziej są różnorodne, tym lepiej. Dobrze jest też, aby żyły ze sobą w określonej „przyjaźni” i równowadze. W utrzymaniu właściwych proporcji między bakteriami „dobrymi” i złymi” oraz w zapewnieniu różnorodności pomocna może być kawa, dzięki zawartości polifenoli i błonnika. O tym, co jeść i pić, aby zachować zdrowy mikrobiom i co to właściwie znaczy rozmawiamy z profesor Ewą Stachowską, specjalistą z dziedziny żywienia człowieka, kierującą obecnie Zakładem Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
CZYTAJ DALEJ
Polifenole zawarte w kawie mogą być pomocne w zwalczaniu wirusa SARS-CoV-2
Od wybuchu pandemii naukowcy usilnie poszukują substancji, również naturalnych, które zdolne byłby zapobiegać rozprzestrzenianiu się koronawirusa i pomagać w zwalczaniu choroby wywołanej tym wirusem.
CZYTAJ DALEJ
Kawa tajną bronią piłkarzy i tenisistów
Najnowsze wyniki badań na temat wpływu kawy na wyniki w sporcie
CZYTAJ DALEJ