Czy wiesz, że?

Czy po trzeciej filiżance kawy nie zasnę do rana? Czyli ważne pytania, które zadają sobie kawosze

Niemal każdy, kto lubi kawę i sięga po nią regularnie, zastanawia się, czy może jej pić tak dużo albo czy mógłby cieszyć się smakiem ulubionego napoju częściej. Część osób może mieć wątpliwości ze względu na popularne mity na temat kawy, czy to rozpowszechniane w Internecie, czy zasłyszane od rodziny i znajomych, przekazywane z ust do ust. Okazuje się, że poglądy te nie znajdują odzwierciedlenia w wynikach badań naukowych, co potwierdzają eksperci programu „Kawa i zdrowie”.
CZYTAJ DALEJ

Czy kawa jest zdrowa?

Czarna, z mlekiem, w domu, na mieście, ze słoika, z ekspresu, w filiżance, w kubku – kawa ma wiele oblicz i rzesze wielbicieli. Pijemy ją dla smaku oraz pobudzającego efektu, a jej wpływ na koncentrację jest nie do przecenienia.
CZYTAJ DALEJ

Wpływ kofeiny na organizm

Trudno wyobrazić sobie poranek bez kawy, bo nic tak jak ona nie budzi nas do życia. Kawa może zwiększać jasność umysłu, czujność i koncentrację, a to wszystko dzięki zawartej w niej kofeinie. Czym właściwie jest kofeina, gdzie można ją znaleźć i jak działa na organizm? – wyjaśniamy*.
CZYTAJ DALEJ

Wykład dr n. med. Anny Barczak "Czy i jak picie kawy zapobiega rozwinięciu się otępienia?"

W dn. 27 czerwca 2020 r. w trakcie "Forum Medycyny Rodzinnej - virtual meeting" dr n. med. Anna Barczak wygłosiła wykład nt. wpływu kawy na spowolnienie rozwoju otępienia, a także innych aspektów oddziaływania kawy na zdrowie.
CZYTAJ DALEJ

Artykuł "Czy i jak picie kawy zapobiega rozwinięciu otępienia?"

Polecamy lekturę artykułu naukowego dr n. med. Anny Barczak, który ukazał się na łamach "Forum Medycyny Rodzinnej".
CZYTAJ DALEJ

Opinia eksperta: Kawa i jej wpływ na trawienie

Badania wskazują, że spożycie kawy może stymulować wydzielanie soków trzustkowych i żołądkowych oraz soli żółciowych, które odgrywają ważną rolę w ogólnym procesie trawienia.
CZYTAJ DALEJ

Nowe wytyczne American Cancer Society sugerują, że kawa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów

Wytyczne American Cancer Society (ACS) opracowywane są przez amerykański panel ekspertów w dziedzinie badań nad rakiem, profilaktyki, epidemiologii, zdrowia publicznego i polityki oraz odzwierciedlają najbardziej aktualne dane naukowe dotyczące schematów żywienia i aktywności oraz ryzyka wystąpienia nowotworów.
CZYTAJ DALEJ

Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy

Badania epidemiologiczne wskazują, że nawyk picia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy insulinoniezależnej. Wypijanie co najmniej 3 filiżanek kawy dziennie redukuje ryzyko tej choroby o 20–25%, a większe spożycie może nawet nasilać jej działanie ochronne.
CZYTAJ DALEJ

Kawa a zdrowie - Publikacje polskich ekspertów

Zestawienie publikacji polskich ekspertów na temat wpływu kawy na zdrowie.

CZYTAJ DALEJ

Rola kawy w zapobieganiu otępieniu

"Zapobieganie otępieniom jest coraz powszechniej stosowaną strategią radzenia sobie z tym problemem. Badacze poszukują kolejnych środków prewencji i sprawdzają zarówno dobrze znane metody, jak i rozmaite substancje – także kawę i składniki kawy, głównie kofeinę. Ponieważ prawdopodobnie redukuje ona występowanie schorzeń będących czynnikami ryzyka otępień, rola kawy w zapobieganiu chorobom neurozwyrodnieniowym nabiera coraz większego znaczenia" - podaje dr Anna Barczak.
CZYTAJ DALEJ

Raport omawiający potencjalną rolę kawy w minimalizowaniu ryzyka chorób Alzheimera i Parkinsona

Badania wskazują, że regularne spożywanie kawy przez całe życie może chronić przed pogorszeniem funkcji poznawczych i chorobami neurodegeneracyjnymi.
CZYTAJ DALEJ

Kawa a zespół metaboliczny: Przegląd najnowszych badań

Badania wskazują, że spożycie kawy wiąże się z mniejszym ryzykiem zespołu metabolicznego.
CZYTAJ DALEJ

Dr Anna Barczak o zaletach picia kawy

Dlaczego warto pić kawę i czy dodawanie mleka ma znaczenie dla jej wartości? - Najnowsze metaanalizy wskazują, że kawa spowalnia degradację funkcji poznawczych, choć sama jako taka lekiem na otępienie nie jest - mówi dr Anna Barczak z Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej w Warszawie w rozmowie z Termedia.
CZYTAJ DALEJ

Wywiad z członkami Rady Naukowej Programu "Kawa i zdrowie"

Kawa. Większość z nas pije ją codziennie - nic więc dziwnego, że należy też do najintensywniej badanych składników naszej diety, a jej wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie jest przedmiotem dyskusji ekspertów z różnych dziedzin nauki. Okazuje się, że regularne picie umiarkowanej ilości kawy chroni nas przed związanymi z wiekiem zaburzeniami zdolności poznawczych, zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób związanych z niedokrwieniem serca, czy cukrzycą typu 2, poprawia naszą koncentrację i sprawność fizyczną, pomaga zachować równowagę płynów, a nawet - w niektórych przypadkach - może nawet ochraniać nasz organizm przed wystąpieniem choroby nowotworowej. W 2016 roku kawa została uznana za jeden ze składników zalecanej piramidy żywieniowej. Co dokładnie wpłynęło na taką decyzję?

CZYTAJ DALEJ

Program "Oblicza Medycyny": Kiedy kawa wychodzi nam na zdrowie?

Jest coraz więcej badań dowodzących, że kawa działa pozytywnie na mózg. Zwiększa naszą czujność i koncentrację, poprawia nastrój, może nawet ograniczać depresję. Z drugiej jednak strony „mała czarna” może zaburzyć sen u wrażliwych osób, a także spotęgować stany lękowe. W programie „Oblicza Medycyny” o właściwościach kawy mówi dr n med. Sławomir Murawiec, specjalista psychiatrii, ekspert programu „Kawa i zdrowie”.
CZYTAJ DALEJ

Kawa a cukrzyca typu 2: Przegląd najnowszych badań

Badania sugerują, że spożywanie kawy wiąże się z niższym o około 25% ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
CZYTAJ DALEJ

Kawa, polifenole a choroby sercowo naczyniowe

Badania sugerują, że spożywanie umiarkowanej ilości kawy, zdefiniowanej jako 3–5 filiżanek dziennie, jest związane z redukcją ryzyka chorób sercowo‑naczyniowych o 15%.

CZYTAJ DALEJ

Na chorobę Parkinsona cierpi w Polsce ok. 100 tys. osób. Dotyka ona całe rodziny

Choroba Parkinsona postępuje powoli, latami. Chory staje się w tym czasie coraz mniej samodzielny – trudnością jest dla niego spożywanie posiłków, ubieranie się czy pokonywanie krótkich dystansów. Ciężar opieki przenosi się na barki rodziny i najbliższych, którzy nierzadko muszą całkiem zrezygnować z pracy zawodowej. Polskie Towarzystwo Neurologiczne podkreśla, że od strony medycznej sytuacja pacjentów chorych na chorobę Parkinsona jest dobra, jednak brakuje skoordynowania opieki – dlatego postuluje utworzenie specjalnych ośrodków, które zajęłyby się kompleksową terapią i rehabilitacją.
CZYTAJ DALEJ

Kawa w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

Wywiad z prof. dr. hab. Mirosławem Jaroszem, dyrektorem Instytutu Żywności i Żywienia.
CZYTAJ DALEJ

Kofeina, w tym kawa w diecie osób aktywnych

Dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.

Kofeina, z powodu jej wpływu na wydolność organizmu wzbudza duże zainteresowanie osób aktywnych fizycznie. W świetle stanowiska Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego stosowanie tej substancji w dawce 3-6 mg/kg masy ciała, na godzinę przed wysiłkiem pozytywnie wpływa na wytrzymałość, a Australijski Instytut Sportu uważa, że dowody naukowe na takie działanie kofeiny są przekonywujące. 

CZYTAJ DALEJ