Czy wiesz, że?

Profesor Mamcarz rozwiewa kawowe mity

Program „Kawa i zdrowie” kontynuuje współpracę z portalem „Radioklinika”, zapraszając do rozmowy kolejnego eksperta. Profesor Artur Mamcarz, wybitny kardiolog i ceniony specjalista chorób wewnętrznych, odpowiada na pytania Redakcji dotyczące wpływu kawy na układ sercowo-naczyniowy i nasz organizm w ogóle.
CZYTAJ DALEJ

Dietoprofilaktyka lepsza niż dietoterapia

W naszych wyborach żywieniowych smak jest jednym z najczęściej wymienianych czynników, które decydują o tym, co kupujemy. Coraz więcej ludzi ma świadomość zależności pomiędzy zdrowiem, a tym, czym się odżywiają, jednak w dużej mierze deklaratywnie. Do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych może skłonić nas troska o własne zdrowie. Co zrobić, żeby to nie musiały być konkretne porady lekarza w sytuacji choroby? Odpowiedzi na to i wiele innych pytań poszukujemy z Prof. dr hab. Krystyną Gutkowską, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
CZYTAJ DALEJ

Czy picie kawy spowalnia starzenie się mózgu? Najnowsze badania naukowców

Średnia długość życia w Polsce rośnie, a wraz z nią nasza świadomość. Wiemy już, jak dbać o zdrowie, by dłużej zachować sprawność, nie potrafimy jednak zatrzymać starzenia się mózgu. Naukowcy wciąż szukają sposobu na spowolnienie zmian neurodegeneracyjnych i spore nadzieje pokładają między innymi w kawie. Wyniki analiz badaczy z 2021 roku potwierdzają, że umiarkowane picie kawy może nas wesprzeć w ochronie przed starczymi zmianami w mózgu.
CZYTAJ DALEJ

Kawa w diecie seniora. Dlaczego warto pić kawę po sześćdziesiątce?

Choć o jesieni życia często myślimy z sympatią, późny wiek to czas, gdy rośnie ryzyko wielu chorób. Listę tych, które szczególnie zagrażają nam po sześćdziesiątce, otwierają choroby sercowo-naczyniowe. Są na niej także cukrzyca, depresja, demencja, jak również utrata słuchu, problemy ze wzrokiem czy płucami1. Części z nich nie będziemy w stanie powstrzymać, ale innym możemy zapobiegać, pijąc codziennie kawę – potwierdza prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz z III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WL WUM.
CZYTAJ DALEJ

Kawa bez cukru, życie bez cukrzycy

Informacja o tym, że kawa należy do produktów o walorach prozdrowotnych, budzi coraz mniejsze zdziwienie. Kolejne dowody naukowe potwierdzają zależność między spożyciem kawy a prewencją chorób, w tym Alzheimera. Coraz więcej wiadomo na temat ochronnego wpływu kawy na serce, nerki czy jej powiązań ze zmniejszoną zachorowalnością na liczne nowotwory. W listopadzie, miesiącu świadomości cukrzycy, warto wspomnieć o możliwej pozytywnej roli kawy w zapobieganiu rozwoju tego schorzenia.
CZYTAJ DALEJ

Czy kawosze są zdrowi? Miłośnicy kawy w pierwszej dziesiątce najzdrowszych narodów świata

Nie znamy panaceum na choroby cywilizacyjne. Nie istnieje również uniwersalna recepta na długowieczność. Jeśli jednak zależy nam na dobrym zdrowiu, warto podpatrywać, jak dbają o nie najzdrowsze narody. Zaliczani do takich Włosi i Skandynawowie są aktywni fizycznie, a ich dietę stawia się za wzór. Co ciekawe, piją także sporo kawy.
CZYTAJ DALEJ

Kawa w oficjalnych zaleceniach żywieniowych (Talerz Zdrowego Żywienia)

Jak we wszystkich innych dziedzinach, tak i w dietetyce trendy zmieniają się na przestrzeni lat. Dzięki nowym badaniom naukowym niektóre produkty spożywcze trafiają na listę zakazanych, a inne wracają do łask. Koronnym przykładem jest tu kawa: dawniej uważana za używkę, dziś obecna w oficjalnych zaleceniach żywieniowych. Odkąd potwierdzono, że jej umiarkowane spożycie może mieć korzystny wpływ na zdrowie, kawa na stałe zagościła na tzw. Talerzu Zdrowego Żywienia. Skąd się na nim wzięła?
CZYTAJ DALEJ

Kawa jest dobra dla zdrowia – jak dobrze to słyszeć!

Dosłownie: słyszeć, bo eksperci programu „Kawa i zdrowie” przekazują teraz naukowe fakty o kawie również za pomocą podcastów. Kilkudziesięciominutowe rozmowy, realizowane we współpracy z portalem „Radioklinika”, przedstawiają szeroką wiedzę na temat różnych zagadnień związanych ze smakowaniem kawy i jej wpływem na zdrowie. Nawet najbardziej dociekliwi kawosze usłyszą odpowiedzi na nurtujące ich pytania.
CZYTAJ DALEJ

O kawie na Dzień Kawy – garść statystyk i ciekawostek

400 miliardów filiżanek , ponad 166 milionów 60-kilowych worków , nawet do 12 kg na osobę – tyle kawy konsumujemy w skali świata każdego roku. Pita już w starożytności, uwielbiana pod każdą szerokością geograficzną, 1 października kawa obchodzi swoje święto. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy chcemy Wam opowiedzieć o kawie od nieco innej strony.
CZYTAJ DALEJ

Lekarze o kawie: 4 specjalistów i 4 powody, dla których warto pić kawę każdego dnia

Mało który napój budzi tyle kontrowersji, co kawa. Wokół kawy narosło już tak wiele mitów, że prawdę na jej temat trudno czasem odróżnić od kłamstw. Nam z pomocą przychodzą eksperci. Zapytaliśmy gastroenterologa, specjalistkę ds. żywienia, kardiologa i neuropsycholog kliniczną, czy kawa jest zdrowa i jak wpływa na nasz organizm. Sprawdźcie, co nam powiedzieli.
CZYTAJ DALEJ

Apetyt na kawę służy zdrowej starości

Co piąty mieszkaniec Unii Europejskiej ma 65 lat i więcej. Oznacza to, że niemal 100 milinów ludzi na naszym kontynencie mierzy się z wyzwaniami późnego wieku. Wśród nich znajduje się wiele rodzajów zaburzeń zdolności poznawczych, w tym choroba Alzheimera. Schorzenie to dotyka już 5 proc. osób w tym wieku1. Przewiduje się, że populacja osób starszych będzie rosła, co prawdopodobnie będzie równoznaczne ze wzrostem liczby osób cierpiących na chorobę Alzheimera2. Nie dziwi więc zwiększony wysiłek naukowców w celu poszukiwania czynników mogących przedłużać sprawność umysłową. Jedynym z nich, szczególnie przykuwającym uwagę badaczy, jest kawa.

CZYTAJ DALEJ

Wpływ kawy na poprawę funkcji poznawczych

W życiu ważne są dobre nawyki, zwłaszcza te dotyczące zdrowej diety. Jedzenie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, także na sprawność ośrodkowego układu nerwowego. Ale nie tylko to, co na talerzu, ma znaczenie dla naszego mózgu. Najnowsze badania dowodzą, że regularne picie kawy ma wpływ na spowolnienie łagodnych zaburzeń poznawczych. Czy to oznacza, że dzięki kawie zachowamy na starość umysł ostry jak brzytwa?
CZYTAJ DALEJ

Kawa a mózg. Jak picie kawy wspiera układ nerwowy?

Rzadko zastanawiamy się nad tym, jakie korzyści może nam przynieść picie kawy. Codzienny kawowy rytuał traktujemy funkcjonalnie lub po prostu jako chwilę przyjemności. Tymczasem badania naukowe dowodzą szerokiego wpływu kawy na mózg. Kawa ma związek z samopoczuciem psychicznym, a lekarze coraz częściej zalecają jej picie w profilaktyce choroby Alzheimera. Wyjaśniamy, dlaczego.
CZYTAJ DALEJ

Warto pójść na kawę. 5 rodzajów kaw, które przyniosą Ci najwięcej korzyści

Kawa to bez wątpienia jeden z naszych ulubionych napojów. Sięgamy po nią o różnych porach dnia, przy wielu okazjach, pijemy serwowaną na kilkadziesiąt sposobów. Choć tak bardzo ją cenimy, mało kto wie, że pobudzające walory kawy to zaledwie początek długiej listy jej korzystnych właściwości. Dlaczego warto pić kawę? Wyjaśniamy!
CZYTAJ DALEJ

Pozytywne emocje i energia o poranku. Za co Polacy kochają kawę

Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat zbadało zwyczaje kawowe Polaków
CZYTAJ DALEJ

Czy kawa może być elementem zdrowego stylu życia?

Myśląc „zdrowy styl życia”, widzimy w myślach talerz pełen warzyw i ludzi uprawiających sport. Nie ma w tej wizji miejsca dla słodyczy, ale rzadko też pojawia się w niej kawa. Niesłusznie! Mało który napój tak korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jak ona, a według najnowszych badań kawa może być pełnoprawnym elementem zdrowej diety. Wyjaśniamy, dlaczego.
CZYTAJ DALEJ

Kawa a codzienne funkcjonowanie

Espresso w domu na dzień dobry, americana na stacji benzynowej, latte z pianką w kawiarni – z kawą wiąże się wiele rytuałów, które na dobre wrosły w naszą codzienność. Pijąc ulubioną kawę, rzadko zastanawiamy się jednak, co tak naprawdę nam ona daje. Tymczasem kawa ułatwia funkcjonowanie i każdego dnia wspomaga nas na różnych polach. Jakich? – wyjaśniamy!
CZYTAJ DALEJ

Czy Polacy mają kawę we krwi?

Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat sprawdziło, jak często Polacy sięgają po małą czarną.
CZYTAJ DALEJ

Dwie trzecie Europejczyków doświadczyło pogorszenia nastroju w czasie lockdownu. Niemal połowie pomogło codzienne delektowanie się filiżanką kawy

W badaniu przeprowadzonym na zlecenie Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) określono, w jaki sposób pandemia COVID-19 i wynikające z niej obostrzenia, wpłynęły na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Niemal dwie trzecie dorosłych (61 proc.) z niepokojem zaobserwowało u siebie spadek nastroju. Dwukrotnie mniej osób (24 proc.) martwiło się, że na ich samopoczuciu negatywnie odbije się brak aktywności fizycznej1.

CZYTAJ DALEJ

Nadciśnieniowcy nie muszą rezygnować z kawy

Za sprawą pobudzających właściwości kawy, często mówi się o tym napoju w kontekście choroby nadciśnieniowej. Przekonanie o tym, że osoby cierpiące na to schorzenie powinny unikać kawy, należy do najbardziej rozpowszechnionych, ale obalonych już naukowo, mitów. Wyniki badań wskazują bowiem, że pomimo czasowego pobudzenia, jakie daje picie kawy, regularne spożywanie napojów zawierających kofeinę nie prowadzi do zwiększonego ryzyka nadciśnienia. Co więcej, istnieją mocne dowody na to, że kawa może zapobiegać nadciśnieniu, zwłaszcza u kobiet spożywających ok. 4 filiżanek dziennie1.

CZYTAJ DALEJ