Kawa i zdrowie

Podsumowanie

Większość przeanalizowanych badań wskazuje na korzystny wpływ kawy na zredukowanie chorób pęcherzyka żółciowego. Dostępne dowody wskazują, że kawa wpływa na organizm poprzez kofeinę, która stymuluje obkurczanie pęcherzyka żółciowego. Konieczne jest jednak przeprowadzenie dalszych badań w celu wyjaśnienia dokładnego wpływu kawy na czynności pęcherzyka żółciowego.

Badanie interwencyjne, analizujące zależności pomiędzy różnymi czynnikami w układzie 3x3 -  tj. brak kamieni żółciowych, bezobjawowa kamica żółciowa i objawowa kamica żółciowa oraz brak kawy, kawa bezkofeinowa i kawa zawierająca kofeinę – oraz biorące pod uwagę co najmniej stężenie cholecystokininy** we krwi, obkurczanie pęcherzyka żółciowego i ogólne objawy, mogłoby pomóc wyjaśnić wpływ kawy i kofeiny na choroby pęcherzyka żółciowego.

**Cholecystokinina to hormon układu pokarmowego, produkowany w dwunastnicy w odpowiedzi na spożycie tłuszczów i innych substancji zawartych w żywności. Hormon ten stymuluje uwolnienie żółci z pęcherzyka żółciowego i enzymów trawiennym z trzustki w celu ułatwienia procesu trawienia.

Bibliografia

1. R. Aerts and F. Penninckx. (2003), The burden of gallstones disease in Europe, Aliment Pharmacol Ther 18 (Suppl):349–353.
2. Everhart J E et al. (1999), Prevalence and ethnic differences in gallbladder disease in the United States. Gastroenterol 117:3: 632-639.
3. J.E. Everhart and C.E. Ruhl. (2009), Burden of digestive diseases in the United States part I: overall and upper gastrointestinal diseases, Gastroenterology 136 (2): 376–386.
4. Misciagna G. et al. (1996), Epidemiology of cholelithiasis in Southern Italy. Part II: risk factors. Eur J Gastroentero Hepatol, 8:585-593.
5. Leitzmann M.F.et al. (1999), A prospective study of coffee consumption and risk of symptomatic gallstone disease in men. JAMA, 281:2106-2112.
6. Leitzmann M.F. et al. (2002), Coffee intake is associated with lower risk of symptomatic gallstone disease in women. Gastroenterol, 123:1823-1830.
7. Sahi T. et al. (1998), Body Mass Index, cigarette smoking, and other characteristics as predictors of self-reported, physician-diagnosed gallbladder disease in male college alumni. Am J Epidemiol, 147:644-650.
8. La Vecchia C. et al. (1991), Risk factors for gallstone disese requiring surgery. Intern J Epidemiol, 20:209-215.
9. Ruhl C.E. et al. (2000), Association of coffee consumption with gallbladder disease. Am J Epidemiol, 152:1034-8.
10. Douglas B.R. et al. (1990), Coffee stimulation and cholecystokinin release and gallbladder contraction in humans. Am J Clin Nutr 52:553-6.
11. Zhang Y.P. (2015) Systematic review with meta-analysis: coffee consumption and the risk of gallstone disease. Aliment Pharmacol Ther, 42(6):637-48.
12. Nordenvall C., Oskarsson V., Wolk A. (2015) Inverse association between coffee consumption and risk of cholescytectomy in women but not in men. Clin Gastroenterol Hepatol, 13(6):1096-1102.
13. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA) (2015) Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal, 13(5):4102.