Aromat, smak i doznania smakowe
Aromat, smak i doznania smakowe są bardzo zbliżonymi pojęciami, mają one jednak różne znaczenia.
Aromat określa się jako zapach odczuwany przez nos i jamę nosowo-gardłową, tj. przez tylną część jamy ustnej, gdzie jama nosowa łączy się z jamą ustną. Smak jest rejestrowany przez język i dzięki niemu umiemy określić, czy to co spożywamy jest słone, słodkie, kwaśne, gorzkie lub o smaku umami. Doznania smakowe (ang. flavour) są połączeniem aromatu i smaku1.
Smak i aromat są ze sobą blisko powiązane i odbierane przez układ limbiczny mózgu, który bierze udział w procesach związanych z regulacją emocji2. Aromat odgrywa ważną rolę w pobudzaniu myśli i emocji związanych z wcześniejszymi doświadczeniami i wspomnieniami3.
Specjaliści badający ludzkie zmysły są w stanie szczegółowo opisać smak i aromat kawy oraz potrafią rozróżnić kawę na podstawie jej pochodzenia, poziomu wyprażenia i sposobu jej przygotowania.