O kawie

Rodzaje kaw

Od espresso do mokki, czyli rodzaje kaw

Polacy nigdy nie byli narodem kawoszy, lecz w ostatnich latach nadrabiają zaległości z nawiązką. Podczas gdy nasi rodzice i dziadkowie parzyli kawę w szklance, zalewając wrzątkiem, my możemy wybierać spośród kilkudziesięciu wariantów oraz rodzajów kaw. Americano, flat white, espresso – w bogatym świecie kaw każdy znajdzie cos dla siebie. Oto przegląd najpopularniejszych rodzajów kaw, wraz z sugestiami co do ich serwowania.

Espresso

Espresso to baza dla wielu innych kaw, a jednocześnie jeden z najpopularniejszych rodzajów kawy. Jego nazwa pochodzi od słowa espressivo, czyli wyrazisty. Takie właśnie jest espresso: ciemne, wyraziste w smaku i aromacie, dające szybkie pobudzenie, pomimo niewielkich rozmiarów. Standardowa objętość espresso to tylko 25-30 ml. Espresso powstaje z drobno mielonych ziaren kawy w specjalnym ekspresie.
Jak serwować espresso? W małej filiżance przeznaczonej do tego celu, napełnionej do połowy. Do espresso warto podać wodę w szklance, aby można było przepłukać kubki smakowe przed wypiciem kawy.

Americano

Kawa americano to espresso zalane większą ilością wody, od 25 ml (tzw. short americano, czyli porcja espresso plus dodatkowe 25 ml wody) do 470 ml. Wbrew nazwie, kawa americano pochodzi z Włoch, a nie z USA, ale zawdzięczamy ją amerykańskim żołnierzom. Amerykanie stacjonujący w Italii podczas II wojny światowej permanentnie prosili w kawiarniach o rozcieńczanie espresso wodą, bo byli przyzwyczajeni do większej ilości płynu w filiżance.
Jak serwować kawę americano? Najlepiej w szklance z podwójną ścianką lub po prostu w fliżance.

Cappuccino

Kawa cappuccino powstaje z 25 ml espresso, do którego dolewa się spienione, gęste mleko w ilości do 125 ml. Grubość pianki mlecznej powinna wynieść od 1 do 2 cm według włoskich standardów, a po wierzchu cappuccino można oprószyć kakao lub czekoladą. Nazwa cappuccino wzięła się od brązowo-białego koloru habitów kapucynów.
Jak serwować cappuccino? Najlepiej w porcelanowych filiżankach ze spodkiem.

Flat white

Kawa flat white pochodzi z Antypodów i oznacza podwójne espresso z dodatkiem gorącego, pełnotłustego mleka. Jak sama nazwa wskazuje (flat white to w dosłownym przekładzie „płaska biała”), mleko w kawie flat white nie jest mocno spienione, bo kawa ma być płaska, a więc pozbawiona dodatków czy posypek.
Jak serwować flat white? Najlepiej w sporej filiżance, takiej o objętości 350 ml.

Frappe

Frappe to mrożony, orzeźwiający napój na bazie kawy rozpuszczalnej. By powstało frappe, wystarczy kilka łyżek kawy zalać wodą i mlekiem, dosłodzić i wymieszać małym mikserem lub w shakerze. Po wymieszaniu frappe zyska lekką piankę. Można do niego dodać kostki lodu, ulubione owoce lub lody. Jak serwować frappe? Najlepiej w lemoniadowych lub koktajlowych szklankach, do których można dołożyć słomkę.

Freddo

Kawa freddo to nic innego, jak espresso na zimno (freddo znaczy po włosku zimno). Kawę freddo można przygotować na różne sposoby, ale najczęściej powstaje ona z espresso wlanego na kostki lodu, opcjonalnie z kilkoma kroplami brandy lub grappy.
Jak serwować kawę freddo? Najlepiej w małych, przezroczystych szklankach.

Irish coffee

Irish coffee to po prostu kawa po irlandzku. Ta rozgrzewająca kawa powstaje z połączenia irlandzkiej whisky, cukru trzcinowego, świeżo zaparzonej kawy i bitej śmietany. Składniki te tworzą warstwy o różnych kolorach i nie należy psuć tego efektu mieszaniem. Zamiast whisky do irish coffee można dodać rum albo koniak.
Jak serwować irish coffee? Najlepiej w wysokiej szklance z uchem, osadzonej na nóżce.

Latte

Kawa latte jest bardzo łagodna w smaku, bo składa się głównie z mleka. Powstaje z mocno spienionego mleka, w ilości nawet do 200 ml, dolanego do porcji espresso. Po wierzchu kawę latte można posypać kakao lub czekoladą. Do latte można też dodać syrop smakowy, ale wtedy warto pamiętać, by wlać go do szklanki na początku, bo układ warstw i kolorów jest tutaj bardzo ważny. Jak serwować kawę latte? Najlepiej w wysokiej, przezroczystej szklance.

Latte macchiato

Latte macchiato to w dosłownym tłumaczeniu „mleko poplamione kawą”. Samo macchiato znaczy poplamiony i oryginalnie jest to espresso z odrobiną mleka. Z kolei latte macchiato to jego odwrotność: powstaje z dużej ilości spienionego mleka, do którego dolewa się kawę. W ten sposób w szklance powstają warstwy: mleczna, mleczno-kawowa i pianka mleczna na szczycie. Latte macchiato można udekorować bitą śmietaną i posypkami.
Jak serwować latte macchiato? Najlepiej w dużej, przezroczystej szklance z grubymi ściankami.

Mocha (Mokka)

Kawa mocha to kawa deserowa. Powstaje z roztopionej czekolady, do której dolewa się porcję espresso, a następnie dekoruje bitą śmietaną lub cynamonową posypką. Mocha jest jednocześnie słodka i pobudzająca, a jej składniki tworzą w szklance estetyczne warstwy.
Jak serwować kawę mocha? Najlepiej w wysokich, przezroczystych szklankach z grubymi ściankami.

Źródła – blogi o kawie:
Kawowy Guru, https://kawowy.guru/espresso-cappuccino-latte-americano-czym-sie-rozni-kawa-od-kawy/ [dostęp 3.03.2021 r.].
Up Cafe, https://upcafe.pl/blog/rodzaje-kawy-na-co-zwrocic-uwage/ [dostęp 3.03.2021 r.].
Garneczki.pl, https://www.garneczki.pl/blog/10-najpopularniejszych-sposobow-podawania-kawy/ [dostęp 3.03.2021 r.].