Rodzaje kaw
Od espresso do mokki, czyli rodzaje kaw
Polacy nigdy nie byli narodem kawoszy, lecz w ostatnich latach nadrabiają zaległości z nawiązką. Podczas gdy nasi rodzice i dziadkowie parzyli kawę w szklance, zalewając wrzątkiem, my możemy wybierać spośród kilkudziesięciu wariantów oraz rodzajów kaw. Americano, flat white, espresso – w bogatym świecie kaw każdy znajdzie cos dla siebie. Oto przegląd najpopularniejszych rodzajów kaw, wraz z sugestiami co do ich serwowania.
Espresso
Espresso to baza dla wielu innych kaw, a jednocześnie jeden z najpopularniejszych rodzajów kawy.
Jego nazwa pochodzi od słowa espressivo, czyli wyrazisty. Takie właśnie jest espresso: ciemne,
wyraziste w smaku i aromacie, dające szybkie pobudzenie, pomimo niewielkich rozmiarów.
Standardowa objętość espresso to tylko 25-30 ml. Espresso powstaje z drobno mielonych ziaren
kawy w specjalnym ekspresie.
Jak serwować espresso? W małej filiżance przeznaczonej do tego celu, napełnionej do połowy. Do
espresso warto podać wodę w szklance, aby można było przepłukać kubki smakowe przed wypiciem
kawy.
Americano
Kawa americano to espresso zalane większą ilością wody, od 25 ml (tzw. short americano, czyli porcja
espresso plus dodatkowe 25 ml wody) do 470 ml. Wbrew nazwie, kawa americano pochodzi z Włoch,
a nie z USA, ale zawdzięczamy ją amerykańskim żołnierzom. Amerykanie stacjonujący w Italii podczas
II wojny światowej permanentnie prosili w kawiarniach o rozcieńczanie espresso wodą, bo byli
przyzwyczajeni do większej ilości płynu w filiżance.
Jak serwować kawę americano? Najlepiej w szklance z podwójną ścianką lub po prostu w fliżance.
Cappuccino
Kawa cappuccino powstaje z 25 ml espresso, do którego dolewa się spienione, gęste mleko w ilości
do 125 ml. Grubość pianki mlecznej powinna wynieść od 1 do 2 cm według włoskich standardów, a
po wierzchu cappuccino można oprószyć kakao lub czekoladą. Nazwa cappuccino wzięła się od
brązowo-białego koloru habitów kapucynów.
Jak serwować cappuccino? Najlepiej w porcelanowych filiżankach ze spodkiem.
Flat white
Kawa flat white pochodzi z Antypodów i oznacza podwójne espresso z dodatkiem gorącego,
pełnotłustego mleka. Jak sama nazwa wskazuje (flat white to w dosłownym przekładzie „płaska
biała”), mleko w kawie flat white nie jest mocno spienione, bo kawa ma być płaska, a więc
pozbawiona dodatków czy posypek.
Jak serwować flat white? Najlepiej w sporej filiżance, takiej o objętości 350 ml.
Frappe
Frappe to mrożony, orzeźwiający napój na bazie kawy rozpuszczalnej. By powstało frappe, wystarczy kilka łyżek kawy zalać wodą i mlekiem, dosłodzić i wymieszać małym mikserem lub w shakerze. Po wymieszaniu frappe zyska lekką piankę. Można do niego dodać kostki lodu, ulubione owoce lub lody. Jak serwować frappe? Najlepiej w lemoniadowych lub koktajlowych szklankach, do których można dołożyć słomkę.
Freddo
Kawa freddo to nic innego, jak espresso na zimno (freddo znaczy po włosku zimno). Kawę freddo
można przygotować na różne sposoby, ale najczęściej powstaje ona z espresso wlanego na kostki
lodu, opcjonalnie z kilkoma kroplami brandy lub grappy.
Jak serwować kawę freddo? Najlepiej w małych, przezroczystych szklankach.
Irish coffee
Irish coffee to po prostu kawa po irlandzku. Ta rozgrzewająca kawa powstaje z połączenia irlandzkiej
whisky, cukru trzcinowego, świeżo zaparzonej kawy i bitej śmietany. Składniki te tworzą warstwy o
różnych kolorach i nie należy psuć tego efektu mieszaniem. Zamiast whisky do irish coffee można
dodać rum albo koniak.
Jak serwować irish coffee? Najlepiej w wysokiej szklance z uchem, osadzonej na nóżce.
Latte
Kawa latte jest bardzo łagodna w smaku, bo składa się głównie z mleka. Powstaje z mocno spienionego mleka, w ilości nawet do 200 ml, dolanego do porcji espresso. Po wierzchu kawę latte można posypać kakao lub czekoladą. Do latte można też dodać syrop smakowy, ale wtedy warto pamiętać, by wlać go do szklanki na początku, bo układ warstw i kolorów jest tutaj bardzo ważny. Jak serwować kawę latte? Najlepiej w wysokiej, przezroczystej szklance.
Latte macchiato
Latte macchiato to w dosłownym tłumaczeniu „mleko poplamione kawą”. Samo macchiato znaczy
poplamiony i oryginalnie jest to espresso z odrobiną mleka. Z kolei latte macchiato to jego
odwrotność: powstaje z dużej ilości spienionego mleka, do którego dolewa się kawę. W ten sposób w
szklance powstają warstwy: mleczna, mleczno-kawowa i pianka mleczna na szczycie. Latte macchiato
można udekorować bitą śmietaną i posypkami.
Jak serwować latte macchiato? Najlepiej w dużej, przezroczystej szklance z grubymi ściankami.
Mocha (Mokka)
Kawa mocha to kawa deserowa. Powstaje z roztopionej czekolady, do której dolewa się porcję
espresso, a następnie dekoruje bitą śmietaną lub cynamonową posypką. Mocha jest jednocześnie
słodka i pobudzająca, a jej składniki tworzą w szklance estetyczne warstwy.
Jak serwować kawę mocha? Najlepiej w wysokich, przezroczystych szklankach z grubymi ściankami.
Źródła – blogi o kawie:
Kawowy Guru, https://kawowy.guru/espresso-cappuccino-latte-americano-czym-sie-rozni-kawa-od-kawy/ [dostęp
3.03.2021 r.].
Up Cafe, https://upcafe.pl/blog/rodzaje-kawy-na-co-zwrocic-uwage/ [dostęp 3.03.2021 r.].
Garneczki.pl, https://www.garneczki.pl/blog/10-najpopularniejszych-sposobow-podawania-kawy/ [dostęp 3.03.2021 r.].