Kawa i zdrowie

Źródła kofeiny

Kofeina jest alkaloidem występującym  naturalnie w około 60 gatunkach roślin, wśród których ziarna kakaowca, nasiona koli, liście herbaty i ziarna kawy są najpopularniejsze. Inne naturalne źródła kofeiny to yerba maté, owoce guarany, Ilex guayusa oraz Ilex vomitoria. Kofeina jest dodawana do wielu popularnych napojów i jest składnikiem wielu środków farmaceutycznych oraz leków bez recepty, w tym leków przeciwbólowych, suplementów diety czy leków na przeziębienie lub grypę.

Zawartość kofeiny w produktach spożywczych i napojach

Ilość kofeiny zawartej w napojach jest bardzo zróżnicowana i zależy od, na przykład, mocy oraz ilości/wielkości porcji spożytego napoju. Coffea canephora (robusta) zawiera więcej kofeiny niż Coffea Arabica (arabika). Pomimo tego, że standardowo zakłada się, iż w średniej wielkości filiżance rozpuszczalnej kawy zawarte jest około 65 mg kofeiny, to filiżanka kawy palonej lub mielonej zawiera około 85 mg. Filiżanka espresso o pojemności 30 ml zawiera około 50-60 mg kofeiny, natomiast puszka napoju typu cola lub filiżanka herbaty zawiera 25-45 mg kofeiny. Sucha masa herbaty w rzeczywistości zawiera więcej kofeiny niż kawa, jednakże zazwyczaj używa się mniejszej ilości herbaty do przygotowania napoju. Kawa bezkofeinowa zazwyczaj zawiera mniej niż 3 mg kofeiny na jedną filiżankę. Kakao i czekolada zawierają znacznie mniejsze ilości kofeiny.

Napoje/Produkty spożywcze

Objętość

Kofeina (mg) średnia (zakres)

Kawa filtrowana

125 ml

85 (60-135)

Espresso

30 ml

60 (35-100)

Kawa rozpuszczalna

125 ml

65 (35-105)

Kawa bezkofeinowa

125 ml

3 (1-5)

Herbata (liście lub torebki)

150 ml

32 (20-45)

Herbata mrożona

330 ml

20 (10-50)

Gorąca czekolada

150 ml

4 (2-7)

Napoje bezalkoholowe z kofeiną

330 ml

39 (30-48)

Napoje bezcukrowe i bezalkoholowe z kofeiną

330 ml

41 (26-57)

Napoje energetyzujące

330 ml

80 (70-120)

Batonik czekoladowy

30 g

20 (5-36)

Mleczna czekolada

30 g

6 (1-15)

Gorzka czekolada

30 g

60 (20-120)

Dane pochodzące  z  Illy et al., Harland et al., and Heckman et al2,3,4