Źródła kofeiny
Kofeina jest alkaloidem występującym naturalnie w około 60 gatunkach roślin, wśród których ziarna kakaowca, nasiona koli, liście herbaty i ziarna kawy są najpopularniejsze. Inne naturalne źródła kofeiny to yerba maté, owoce guarany, Ilex guayusa oraz Ilex vomitoria1. Kofeina jest dodawana do wielu popularnych napojów i jest składnikiem wielu środków farmaceutycznych oraz leków bez recepty, w tym leków przeciwbólowych, suplementów diety czy leków na przeziębienie lub grypę.
Zawartość kofeiny w produktach spożywczych i napojach
Ilość kofeiny zawartej w napojach jest bardzo zróżnicowana i zależy od, na przykład, mocy oraz ilości/wielkości porcji spożytego napoju. Coffea canephora (robusta) zawiera więcej kofeiny niż Coffea Arabica (arabika)1-3. Pomimo tego, że standardowo zakłada się, iż w średniej wielkości filiżance rozpuszczalnej kawy zawarte jest około 65 mg kofeiny, to filiżanka kawy palonej lub mielonej zawiera około 85 mg. Filiżanka espresso o pojemności 30 ml zawiera około 50-60 mg kofeiny, natomiast puszka napoju typu cola lub filiżanka herbaty zawiera 25-45 mg kofeiny. Sucha masa herbaty w rzeczywistości zawiera więcej kofeiny niż kawa, jednakże zazwyczaj używa się mniejszej ilości herbaty do przygotowania napoju. Kawa bezkofeinowa zazwyczaj zawiera mniej niż 3 mg kofeiny na jedną filiżankę. Kakao i czekolada zawierają znacznie mniejsze ilości kofeiny.
Napoje/Produkty spożywcze |
Objętość |
Kofeina (mg) średnia (zakres) |
---|---|---|
Kawa filtrowana |
125 ml |
85 (60-135) |
Espresso |
30 ml |
60 (35-100) |
Kawa rozpuszczalna |
125 ml |
65 (35-105) |
Kawa bezkofeinowa |
125 ml |
3 (1-5) |
Herbata (liście lub torebki) |
150 ml |
32 (20-45) |
Herbata mrożona |
330 ml |
20 (10-50) |
Gorąca czekolada |
150 ml |
4 (2-7) |
Napoje bezalkoholowe z kofeiną |
330 ml |
39 (30-48) |
Napoje bezcukrowe i bezalkoholowe z kofeiną |
330 ml |
41 (26-57) |
Napoje energetyzujące |
330 ml |
80 (70-120) |
Batonik czekoladowy |
30 g |
20 (5-36) |
Mleczna czekolada |
30 g |
6 (1-15) |
Gorzka czekolada |
30 g |
60 (20-120) |
Dane pochodzące z Illy et al., Harland et al., and Heckman et al2,3,4.