O kawie

Sposoby parzenia kawy

Każdy wielbiciel kawy wie, że kawa niejedno ma imię. Można ją parzyć na różne sposoby i nie trzeba mieć do tego profesjonalnych sprzętów, jakimi dysponują kawiarnie. Oto nasz przegląd najważniejszych sposobów parzenia kawy, a właściwie podział kaw ze względu na sposób parzenia.

Każdy wielbiciel kawy wie, że kawa niejedno ma imię. Można ją parzyć na różne sposoby i nie trzeba mieć do tego profesjonalnych sprzętów, jakimi dysponują kawiarnie. Oto nasz przegląd najważniejszych sposobów parzenia kawy, a właściwie podział kaw ze względu na sposób parzenia.

Kawa filtrowana

Kawa filtrowana to kawa mielona, którą podczas parzenia przepuszczamy przez filtr jednorazowy (papierowy) lub filtr wielokrotnego użytku w kształcie stożka. Kawę zalewamy wodą o temperaturze nieco niższej niż temperatura wrzenia, a ekstrakt przelewa się przez filtr do dzbanka lub kubka. Zmielone ziarna kawy pozostają w filtrze. Ten sposób parzenia uzyskujemy zazwyczaj w domowych, przelewowych ekspresach do kawy, choć można też kawę filtrowaną parzyć przy pomocy tzw. drippera (stożkowatej nakładki, w której umieszcza się filtr) lub chemeksa (szklanego zaparzacza przypominającego karafkę).

Kawa z ekspresu ciśnieniowego

Ekspres ciśnieniowy działa na zasadzie ekstrakcji. Pobiera i podgrzewa wodę, którą następnie pod ciśnieniem przepuszcza przez zmielone ziarna kawy. W efekcie otrzymujemy wyjątkowo aromatyczny napar, który trafia prosto do filiżanki. Ekspresy ciśnieniowe cieszą się dużą popularnością wśród koneserów kawy, a zwłaszcza fanów esencjonalnego espresso.

Kawa z kafetierki tłokowej

Kafetierka tłokowa, zwana inaczej french press, to rodzaj prostego zaparzacza do kawy, podobny kształtem do czajnika. Wsypujemy do niego grubo zmieloną kawę, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do zaparzenia na 3 do 5 minut. Następnie wystarczy docisnąć tłok, w który jest wyposażona kafetierka, by oddzielić napar od fusów.

Kawa z kawiarki typu makinetka

Makinetka to niewielki ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy, składający się z kilku części. Do jego podstawy wlewamy wodę, nad nią umieszczamy lejek z porcją zmielonej kawy, całość przykrywamy górną częścią i dokręcamy. Czajniczek wystarczy postawić na kuchence i zdjąć po kilku minutach, gdy napar zacznie pryskać. Parzenie kawy w makinetce odbywa się pod ciśnieniem – wrząca woda przesącza się przez sitko z kawą i w efekcie otrzymujemy gotowy, aromatyczny napar.

Kawa po szwedzku/skandynawsku

Ten sposób parzenia kawy spopularyzowali jej wielcy fani – Szwedzi i Finowie. Gotują oni mieloną kawę, często bez filtrowania, a ugotowany napar stale podgrzewają, by był gotowy do spożycia przez cały dzień. Kawa po szwedzku jest bardzo mocna, ale to nie przeszkadza Skandynawom pić ją nawet kilka razy dziennie.

Kawa po turecku

Kawa po turecku kojarzy nam się z mielonymi ziarnami, zalanymi wrzątkiem w szklance, jednak prawdziwą turecką kawę parzy się zupełnie inaczej. Turcy sypią mieloną kawę do niewielkiego miedzianego dzbanka, zwanego ibrig. Zalewają ją wodą, słodzą i podgrzewają na ogniu do zagotowania. Oryginalna kawa po turecku powinna być pita z filiżanki, można do niej dodać kardamon.

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna, zwana też kawą instant, to najszybsza w przygotowaniu forma kawy spośród dostępnych na rynku. Powstaje z palonych i mielonych ziaren kawowca, które są zalewane wodą dla wydobycia smaku i aromatu, a następnie suszone i formowane w charakterystyczne granulki, które wystarczy zalać w filiżance lub kubku gorącą wodą.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna? Więcej informacji TUTAJ.