Kawa od 7 lat obecna w oficjalnych zaleceniach żywieniowych

Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej, obecnie dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, był gościem w porannym Programie Radia RMF24.pl.

Ekspert przypomniał słuchaczom, że kawa znajduje się w oficjalnych zaleceniach żywieniowych dla Polaków (wcześniej w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, a obecnie na tzw. Talerzu Zdrowego Żywienia) oraz może być wypijana w ilości do 5 filiżanek dziennie. Dlaczego powinniśmy sięgać po małą czarną tak często? Nie tylko dla jej walorów smakowych i aromatycznych, ale ze względu na liczne, potencjalne korzyści zdrowotne. Jak przekonuje profesor Jarosz, kawa może ograniczać ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi oraz miażdżycy, a także zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Udowodniono również jej rolę w profilaktyce cukrzycy typu 2 czy zmniejszaniu ryzyka zgonu z powodu nowotworu złośliwego jelita grubego.

A jeżeli pić kawę, to najlepiej czarną – bez dodatku mleka czy cukru. W takiej wersji będziemy mogli w pełni cieszyć się prozdrowotnym działaniem polifenoli i kofeiny zawartych w tym aromatycznym napoju.

Zapraszamy do wysłuchania kilkuminutowej audycji!

Radio RMF24.pl 19.02.23 09:31:25

Radio RMF24.pl19.02.23 09:44:53