3 filiżanki kawy dziennie mogą chronić przed zwłóknieniem wątroby – nowe wyniki badań
Ocena 4,5 tysiąca pacjentów dokonana przez grupę naukowców z Harvard Medical School Michigan Medicine oraz University of California w Los Angeles dostarczyła pozytywnych wyników, jeśli chodzi o rolę kawy w zmniejszaniu ryzyk chorób wątroby. Badacze skupili się m.in. na określeniu zależności pomiędzy spożywaniem kawy a zwłóknianiem wątroby. W celach kontrolnych stosowano wersję napoju kofeinową i bezkofeinową. Wyniki okazały się jednoznaczne: u osób, które piły więcej niż 3 filiżanki kawy, stwierdzono mniejszą sztywność wątroby. Sztywność wątroby to predyktor niezwykle istotny z punktu widzenia rozwoju przewlekłych procesów chorobowych, które mogą prowadzić do zwłóknienia i rozwoju marskości wątroby, dlatego rola kawy okazuje się tu tak doniosła.
Szczegółowy opis badania znajduje się w artykule pn. „Coffee Consumption Is Associated With Lower Liver Stiffness: A Nationally Representative Study” opublikowanym na łamach “Clinical Gastroenterology and Hepatology Journal”