Australijscy naukowcy potwierdzają: regularne spożywanie kawy jest bezpieczne i może być częścią zdrowej diety osób z chorobami serca
Analiza danych z brytyjskiego BioBanku (bazy zawierającej informacje dotyczące stanu zdrowia ponad pół miliona osób, gromadzone w ciągu 10 lat) dostarczyły kolejnego dowodu na pozytywny wpływ kawy na serce.
Badacze, pod kierownictwem australijskiego profesora Petera M. Kistlera, przyjrzeli się różnym poziomom spożycia kawy, od 1 do 6 filiżanek dziennie, w powiązaniu z rozmaitymi schorzeniami układu krążenia. Najbardziej korzystne okazało się regularne picie 2-3 kaw każdego dnia. Wiązało się ono z mniejszym ryzykiem śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z brakiem kawy w diecie. Jednak wpływ mniejszych porcji tego napoju także okazywał się satysfakcjonujący – osoby z migotaniem przedsionków, które piły jedną filiżankę kawy dziennie, były prawie o 20% mniej narażone na śmierć niż osoby niepijące kawy.
Naukowcy przeanalizowali też dane osób bez rozpoznanych chorób serca, chcąc sprawdzić, czy picie kawy mogło odegrać rolę w zapobieganiu rozwojowi chorób serca lub udaru mózgu. Wyniki okazały się równie zadowalające – wypijanie od 2 do 3 filiżanek kawy dziennie przekładało się na mniejsze o ok. 10-15% ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, niewydolności serca, problemów z rytmem serca, czy wreszcie śmierci z powodu tych chorób.
Pozytywny wpływ kawy na serce badacze wiążą z działaniem aktywnych związków organicznych zawartych w ziarnach kawy. Substancje te odgrywają rolę m.in. w zmniejszaniu stresu oksydacyjnego i zapobieganiu stanom zapalnym, przyspieszają metabolizm, hamują wchłanianie tłuszczu przez jelita, czy blokują receptory związane z nieprawidłowym rytmem serca.
Wyniki badań zaprezentowano na 71. dorocznej sesji naukowej American College of Cardiology, a ich szczegółowy opis dostępny jest pod linkiem: https://www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2022/03/23/17/55/Good-News-for-Coffee-Lovers-Daily-Coffee-May-Benefit-the-Heart