Większość europejskich dietetyków potwierdza, że umiarkowane spożycie kawy daje wyraźne korzyści zdrowotne
▪ 62% uważa, że umiarkowane picie kawy daje wyraźne korzyści zdrowotne.
▪ 86% zgodziło się, że regularne, umiarkowane spożycie kawy poprawia czujność, a 67% potwierdziło, że spożywanie kawy wiąże się z poprawą ogólnych wyników sportowych.
▪ W ramach badania zidentyfikowano jednak luki w wiedzy dotyczące związków między spożyciem kawy a kluczowymi chorobami niezakaźnymi. Jednocześnie dietetycy sugerują, że ogół społeczeństwa jest w dużej mierze nieświadomy potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających z picia kawy.
Nowy raport Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków (European Federation of the Associations of Dietitians, EFAD), przygotowany we współpracy z Instytutem na rzecz Informacji Naukowej o Kawie (Institute for Scientific Information on Coffee , ISIC), ujawnił, że prawie dwie trzecie (62%) europejskich dietetyków uważa, że umiarkowane picie kawy daje wyraźne korzyści zdrowotne, przy czym 86% zgadza się, że regularne umiarkowane spożycie może poprawić czujność, a 67% potwierdza, że regularne, umiarkowane spożycie wiąże się z poprawą ogólnych wyników sportowych.
Ankieta została wypełniona przez 585 dietetyków z 26 europejskich krajów, którzy mają bezpośredni kontakt z pacjentami i dostarcza nowych informacji na temat postrzegania kawy z punktu widzenia opieki zdrowotnej.
Kluczowe wnioski z ankiety przeprowadzonej wśród europejskich dietetyków:
▪ Większość dietetyków (62%) uważa, że umiarkowane spożycie kawy daje wyraźne korzyści zdrowotne, ale potencjalne związki między spożywaniem kawy a zdrowiem nie są powszechnie znane opinii publicznej.
• Konsumpcja kawy wśród pacjentów mieści się głównie w jednej z dwóch kategorii - „do 3 filiżanek kawy dziennie” albo „3-5 filiżanek dziennie”. Mniej niż jedna czwarta sugerowała, że ich pacjenci nie piją kawy, a bardzo niewielu spożywa więcej niż pięć filiżanek dziennie, co odpowiada aktualnym zaleceniom Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)1.
▪ 62% ankietowanych dietetyków potwierdziło pozytywny związek kawy z aspektami sprawności umysłowej i fizycznej, w tym poprawą czujności (86%), poprawą nastroju (61%), poprawą ogólnych wyników sportowych (69%) i zgodziło się, że kawa może być korzystna przed ćwiczyć (51%). Wyniki te odzwierciedlają poprzednią ankietę konsumencką ISIC przeprowadzoną podczas izolacji spowodowanej pandemią wirusa SARS CoV 2 w 2020 r.2.
▪ Związek między spożyciem kawy a kluczowymi chorobami niezakaźnymi nie jest tak dobrze znany, gdyż tylko 36% pozytywnie wiąże umiarkowane spożycie kawy ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (CVD), 30% ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2 i 42% ze zmniejszonym ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych. Kontrastuje to z licznymi dowodami naukowymi, które sugerują potencjalne korzystne skutki we wszystkich trzech obszarach chorobowych3-7.
▪ Ostrożność w poziomie spożycia zaobserwowano w niektórych populacjach, w tym osób z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi (54%). Obecne badania dotyczące zaburzeń żołądkowo-jelitowych nie wykazują związku między spożyciem kawy a wieloma dolegliwościami żołądkowymi8-9. Dalsze badania sugerują również, że polifenole obecne w kawie mogą wywoływać pozytywne zmiany w składzie „dobrych bakterii”, które wspierają układ odpornościowy10.
Pełny raport zatytułowany „Pogląd europejskich dietetyków na spożycie kawy”, dostępny jest tutaj.
- European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2015). Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal. 13(5):4102.
- Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC). (2022). Legacy of lockdown on mental wellbeing and the role of coffee to support mood. Available at: https://www. coffeeandhealth.org/information-campaign/legacy-of-lockdown-on-mental-wellbeing-and-the-role-of-coffee-to-support-mood.
- Crippa A, et al. (2014). Coffee consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: a dose-response meta-analysis. Am J Epidemiol. 180(8):763-75.
- Carlstrom M & Larsson SC. (2018). Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis. Nutr Revs. 76(6):395-417
- Rodriguez Artalejo F & Lopez Garcia E. (2017). Coffee consumption and cardiovascular disease: a condensed review of epidemiological evidence and mechanisms. J Agric Fd Chem. 66(21):5257-63.
- O’Keefe JH, et al. (2018). Coffee for cardioprotection and longevity. Prog Cardiovasc Dis. 61(1):38-42
- Nehlig A. (2016). Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients? Pract Neurol. 16(2):89-95.
- Boekema PJ. (1999). Coffee and gastrointestinal function: facts and fiction. A review. Scand J Gastroenterol. 230:35-9.
- Shimamoto T, et al. (2013). No association of coffee consumption with gastric ulcer, duodenal ulcer, reflux esophagitis, and non-erosive reflux disease: a cross-sectional study of 8,013 healthy subjects in Japan. PLoS One. 8(6):e65996.
- Nehlig A. (2022) Effects of coffee on the gastro-intestinal tract: a narrative review and literature update. Nutrients.14(2):399.