Polifenole zawarte w kawie mogą być pomocne w zwalczaniu wirusa SARS-CoV-2
Od wybuchu pandemii naukowcy usilnie poszukują substancji, również naturalnych, które zdolne byłby zapobiegać rozprzestrzenianiu się koronawirusa i pomagać w zwalczaniu choroby wywołanej tym wirusem. Celem badań w tym zakresie stały się polifenole, związki bioaktywne występujące w przyrodzie, znane z działania przeciwwirusowego i plejotropowego (ich wpływ dotyczy jednocześnie kilku cech organizmu). Wybrane polifenole zostały przetestowane pod kątem wiązania się z białkiem wypustkowym SARS CoV-2 S1 i ludzkim receptorem ACE-2 (enzymem umożliwiającym wnikanie koronawirusa do komórek ciała).
Doświadczenie wykazało, że dwa polifenole – kwas 5-kawoilochinowy i epikatechina – obecne w czarnej herbacie i kawie, okazały się wystarczająco silne, aby zahamować wnikanie wirusa (wiązania między SARS CoV-2 a receptorem ACE-2 zmniejszyły się dziesięciokrotnie).
Badacze sugerują zatem, że filiżanka herbaty czy kawy działa jak naturalny „spowalniacz”, zmniejszając w ten sposób prawdopodobieństwo zakażenia SARS CoV-2. Oczywiście na obecnym etapie doniesienie należy traktować jako ciekawostkę naukowa, którą eksperci będą analizować w dalszych pracach.
Więcej na temat potencjalnego wykorzystania polifenoli obecnych w produktach spożywczych w walce z COVID-19 przeczytać można w artykułach: