Polifenole zawarte w kawie mogą być pomocne w zwalczaniu wirusa SARS-CoV-2

Od wybuchu pandemii naukowcy usilnie poszukują substancji, również naturalnych, które zdolne byłby zapobiegać rozprzestrzenianiu się koronawirusa i pomagać w zwalczaniu choroby wywołanej tym wirusem. Celem badań w tym zakresie stały się polifenole, związki bioaktywne występujące w przyrodzie, znane z działania przeciwwirusowego i plejotropowego (ich wpływ dotyczy jednocześnie kilku cech organizmu). Wybrane polifenole zostały przetestowane pod kątem wiązania się z białkiem wypustkowym SARS CoV-2 S1 i ludzkim receptorem ACE-2 (enzymem umożliwiającym wnikanie koronawirusa do komórek ciała).

Doświadczenie wykazało, że dwa polifenole – kwas 5-kawoilochinowy i epikatechina – obecne w czarnej herbacie i kawie, okazały się wystarczająco silne, aby zahamować wnikanie wirusa (wiązania między SARS CoV-2 a receptorem ACE-2 zmniejszyły się dziesięciokrotnie). 

Badacze sugerują zatem, że filiżanka herbaty czy kawy działa jak naturalny „spowalniacz”, zmniejszając w ten sposób prawdopodobieństwo zakażenia SARS CoV-2. Oczywiście na obecnym etapie doniesienie należy traktować jako ciekawostkę naukowa, którą eksperci będą analizować w dalszych pracach.

Więcej na temat potencjalnego wykorzystania polifenoli obecnych w produktach spożywczych w walce z COVID-19 przeczytać można w artykułach:

Food & Function, Investigating the interaction between dietary polyphenols, the SARS CoV-2 spike protein and the ACE-2 receptor, Dorothea Schmidt,  Inamullah Hakeem Said, Nicholas Ohl, Mobinasaddat Sharifii,  Paula Cotrella  and  Nikolai Kuhnert.

National Library of Medicine, Potential use of polyphenols in the battle against COVID-19, Ines L. Paraiso, Johana S. Revel and Jan F Stevens.