Badacze odkryli potencjalny związek między konsumpcją kawy a mniejszym ryzykiem dny moczanowej
Przegląd systematyczny i metaanaliza badań przeprowadzone przez badaczy z Central South University w Chinach dostarczyły nowych informacji na temat związku między piciem kawy a dną moczanową.
W analizie uwzględniono łącznie 11 badań obserwacyjnych – żadne z nich nie dostarczyło jednoznacznych dowodów na istnienie znaczącego powiązania między spożyciem kawy a stężeniem kwasu moczowego (SUA) lub ryzykiem wystąpienia hiperurykemii (HU). Zaobserwowano natomiast potencjalny związek między konsumpcją kawy a mniejszym ryzykiem dny moczanowej. Potrzebne są jednak dalsze badania, które pozwolą lepiej zrozumieć mechanizmy działania kawy na ryzyko wystąpienia tej choroby i potwierdzić ewentualne korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia tego napoju.
Pełny opis wyników badan dostępny tutaj:
Zhang Y, Yang T, Zeng C, et al. Is coffee consumption associated with a lower risk of hyperuricaemia or gout? A systematic review and meta-analysis