Nowe badanie na temat skuteczności kawy przeciwko SARS-CoV-2
Badanie na 64 osobach sugeruje, że picie od 1 do 2 filiżanek kawy dziennie może skutecznie ograniczać ryzyko zarażenia różnymi szczepami SARS-CoV-2, w tym wariantem Omikron. Składniki kawy, zwłaszcza kwas izochlorogenowy A, B i C wykazują potencjał hamowania wirusa. Substancje te blokują interakcję białka kolca wirusa z ludzkim receptorem ACE2, wykorzystywanym przez koronawirusa do dostania się do komórek ciała oraz zmniejszają aktywność niektórych enzymów ułatwiających penetrację komórek zakażonego organizmu przez zarazek. Co ciekawe, ochronne działanie kawy przeciwko zarażeniu SARS-CoV-2, zaobserwowano w przypadku różnych jej rodzajów i sposobów podania – parzonej, mielonej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, czy z dodatkami.
Badacze z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Taichung, którzy opublikowali powyższe wyniki, sugerują, aby ochronny wpływ kawy uwzględnić w nowych zaleceniach ochrony przed COVID-19.
Wyniki badania przedstawiono w raporcie pn.: Coffee as a dietary strategy to prevent SARS-CoV-2 infection opublikowanym na łamach „Cell & Bioscience”.