Spożywanie 2 i więcej filiżanek kawy dziennie powiązane z niższym poziomem ciśnienia skurczowego
Grupa naukowców ze Szpitala Uniwersyteckiego Sant'Orsola-Malpighi w Bolonii zaprezentowała wyniki badań nad korzyściami picia kawy dla układu sercowo-naczyniowego, a w szczególności nad jej wpływem na ciśnienie krwi. Włoscy badacze zaobserwowali, że osoby regularnie pijące kawę mają znacznie niższe ciśnienie krwi obwodowej i aortalnej w porównaniu z osobami niepijącymi kawy. Wśród uczestników badania pijących 2 oraz 3 i więcej filiżanek kawy dziennie zanotowano wyniki ciśnienia skurczowego niższe odpowiednio o 5,2 mmHg i o 9,7 mmHg w porównaniu do osób, które stroniły od kawy.
Dane te mają znaczenie z uwagi na rosnącą liczbę badań epidemiologicznych zalecających spożywanie kawy w celu profilaktyki chorób układu krążenia i ograniczaniu śmiertelności z powodu tych chorób. Według wyników wcześniejszego doświadczenia ryzyko chorób sercowo-naczyniowych było niższe o 15% przy spożyciu 3,5 filiżanek kawy dziennie.
Pełny opis wyników badania znajduje się w publikacji źródłowej, pn. Self-Reported Coffee Consumption and Central and Peripheral Blood Pressure in the Cohort of the Brisighella Heart Study