DLA MEDIÓW
Kawa tajną bronią piłkarzy i tenisistów

Wakacje z głową otwartą na kawę – dlaczego warto sięgać po kawę w upalne dni?

Mała czarna dobra na wszystko: co mówią o kawie najnowsze badania naukowe?

Kawa zaczyna odgrywać ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Lekarze zalecają trzy–pięć filiżanek dziennie

Kawa pozwala żyć lepiej… i dłużej
Naukowcy, którzy obserwują wpływ diety na oczekiwaną długość życia, odkryli, że dzięki czarnej kawie, możemy zyskać dodatkowe lata1. W jaki sposób? Umiarkowana konsumpcja czarnego napoju może według badaczy zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu niektórych chorób. Zauważono powiązania między spożywaniem kawy a niższym ryzykiem śmiertelności na skutek chorób przewodu pokarmowego2 czy sercowo-naczyniowych3,4, a także niektórych nowotworów5.

Ciąża a kawa. Czy przyszłe mamy mogą sobie pozwolić na małą czarną?
Coraz więcej publikacji naukowych donosi o prozdrowotnym działaniu kawy. Miłośnicy małej czarnej mogą sięgać po kawę kilka razy dziennie1. Czy również kobiety w ciąży i karmiące piersią? Okazuje się, że tak, jednak w znacznie ograniczonej ilości – do maksymalnie 1-2 filiżanek w ciągu dnia.

5 faktów o kawie i zdrowiu, które musisz znać

Kawa na zimę – pyszne napoje kawowe do łatwego przygotowania w domu

Kawowe nowinki. 5 trendów, które powinien znać każdy miłośnik kawy

Kawa tworzy święta

Dietoprofilaktyka lepsza niż dietoterapia

Czy picie kawy spowalnia starzenie się mózgu? Najnowsze badania naukowców

Kawa w diecie seniora. Dlaczego warto pić kawę po sześćdziesiątce?

Kawa bez cukru, życie bez cukrzycy

Czy kawosze są zdrowi? Miłośnicy kawy w pierwszej dziesiątce najzdrowszych narodów świata

Kawa w oficjalnych zaleceniach żywieniowych (Talerz Zdrowego Żywienia)

O kawie na Dzień Kawy – garść statystyk i ciekawostek

Lekarze o kawie: 4 specjalistów i 4 powody, dla których warto pić kawę każdego dnia

Apetyt na kawę służy zdrowej starości
Co piąty mieszkaniec Unii Europejskiej ma 65 lat i więcej. Oznacza to, że niemal 100 milinów ludzi na naszym kontynencie mierzy się z wyzwaniami późnego wieku. Wśród nich znajduje się wiele rodzajów zaburzeń zdolności poznawczych, w tym choroba Alzheimera. Schorzenie to dotyka już 5 proc. osób w tym wieku1. Przewiduje się, że populacja osób starszych będzie rosła, co prawdopodobnie będzie równoznaczne ze wzrostem liczby osób cierpiących na chorobę Alzheimera2. Nie dziwi więc zwiększony wysiłek naukowców w celu poszukiwania czynników mogących przedłużać sprawność umysłową. Jedynym z nich, szczególnie przykuwającym uwagę badaczy, jest kawa.
