Kawa na lato – przepisy na kawę mrożoną do zrobienia w domu
Wielu z nas spotkało się kiedyś z opinią, że picie kawy szkodzi. Niektórzy unikają jej zwłaszcza w upały, bo sądzą, że kawa odwadnia i wypłukuje z organizmu elektrolity. Tymczasem jest dokładnie odwrotnie: kawa może pomóc nam zadbać o nawodnienie, a serwowana na zimno – doskonale orzeźwi. Dlaczego warto pić kawę latem i jak szybko przygotować ją na zimno? Oto nasze przepisy!
Kawa na lato – dlaczego warto?
Lato jest dla naszego organizmu wyzwaniem, bo w wysokich temperaturach funkcjonujemy wolniej, trudniej też nam się skoncentrować. Do tego dochodzi konieczność dbania o właściwe nawodnienie. Czy oprócz wody warto latem pić kawę? Tak. Badania prowadzone w ostatnich latach mówią, że:
- Kawa nie odwadnia – jej skład to głównie woda1, czyli płyn tak potrzebny latem. Picie kawy w umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na równowagę wodno-elektrolitową2, a wręcz pomaga utrzymać bilans płynów3;
- Kawa nie wypłukuje magnezu z organizmu – sama ma magnez w składzie w niewielkiej ilości, a dodatkowo zawiera inne składniki mineralne: najwięcej potasu i niacyny4;
- 1 filiżanka kawy wyraźnie poprawia czujność – to około 75 g kofeiny, która wystarczy, by wspomóc koncentrację5 i przyda się choćby przed podróżą samochodem;
- Kawa może korzystnie wpływać na zdrowie – jeśli pijemy ją regularnie i w umiarkowanych ilościach (3-5 filiżanek dziennie).
Kawa na lato – o czym pamiętać?
Latem często sięgamy po kawę na zimno, a jej zazwyczaj towarzyszą różne smakowe dodatki – lody, syropy, bita śmietana. Każdy z nich jest kaloryczny, w przeciwieństwie do kawy, która bez dodatków ma prawie zero kalorii. Warto więc pamiętać, by taką letnią kawę na słodko traktować raczej jako deser i – jak każdy deser, dawkować sobie z umiarem.
Przepisy na letnie desery kawowe
Kawa mrożona – najprostszy przepis
SKŁADNIKI
200 ml kawy rozpuszczalnej (ostudzonej)
2-3 łyżki lodów, np. śmietankowych
kilka kostek lodu
WYKONANIE
Kostki lodu rozdrobnij w blenderze. Dodaj lody i jeszcze raz zmiksuj przez chwilę, by wymieszały się z okruchami lodu. Dolej kawę, wymieszaj całość przez 1-2 sekundy na mniejszych obrotach i przelej do wysokiej szklanki.
Kawa mrożona na słodko – przepis
SKŁADNIKI
125 ml mocnej kawy, posłodzonej cukrem i schłodzonej
125 ml mleka
kilka kostek czekolady lub 1 łyżka syropu czekoladowego
bita śmietana
kilka kostek lodu
WYKONANIE
Na dno szklanki wlej syrop czekoladowy, a jeśli używasz czekolady – zetrzyj ją i wsyp do szklanki. Wlej kawę, dodaj mleko, wymieszaj. Dorzuć kostki lodu, a wierzch kawy przykryj bitą śmietaną. Możesz ją jeszcze posypać dodatkową porcją tartej czekolady.
Kawa mrożona z bananem – przepis
SKŁADNIKI
½ szklanki kawy zaparzonej z 2 łyżeczek i ostudzonej
½ szklanki mleka
½ zamrożonego banana
½ łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
kilka kostek lodu
WYKONANIE
Wlej kawę i mleko do blendera, dodaj banana, cukier i cynamon. Zmiksuj na gładki koktajl. Przelej go do szklanki i dorzuć kostki lodu.
Smacznego!
1 Food Standards Agency, Public Health England, McCance and Widdowson’s The Composition of Foods, 7th edn., Cambridge, Royal Society of Chemistry, 2014.
2 Neuhauser-Berthold M. et al (1997). Coffee consumption and total body water homeostasis as measured by fluid balance and bioelectrical impedance analysis. Ann. Nutr. Metab. 41, 29-36.
3 Ibidem
4 Food Standard Agency, Public Health England, McCance and Widdowson’s The Composition of Foods, 7 th , Cambridge, Royal Society of Chemistry, 2014.
5 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increased fat oxidation leading to a reduction in body fat mass (ID 735, 1484), increased energy expenditure leading to a reduction in body weight (ID 1487), increased alertness (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) and increased attention (ID 736, 1485, 1491, 2375) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061. EFSA Journal, 9(4):2054.