Wszystko o kawie
Kawa i zdrowie
O kawie
Skąd się bierze kawa?
Jak powstaje kawa?
Gatunki i rodzaje kawy
Skład i wartości odżywcze
Sposoby parzenia kawy
Rodzaje kaw
Kawa i zmysły
Bogaty świat kawy
Historia kawy
Kawa w Polsce
Kawa na świecie
Kawa w kulturze
Czy wiesz, że?
Rada Naukowa
Strefa eksperta
Zdrowe kości
Wprowadzenie
Dane ogólne
Skala problemu
Spożywanie kawy a zdrowie kości
Oddziaływanie składników kawy na zdrowie kości
Wnioski
Kofeina
Co warto wiedzieć o kofeinie
Źródła kofeiny
Metabolizm kofeiny
Wytyczne dot. ilości spożywanej kofeiny
Spożycie kofeiny przez dzieci
Bibliografia
Nowotowory
Wprowadzenie
Dane ogólne
Spożywanie kawy a nowotwory przewodu pokarmowego
Spożycie kawy a nowotwór pęcherza moczowego, nerki i prostaty
Spożywanie kawy a nowotwór piersi, jajnika i szyjki macicy
Spożywanie kawy a występowanie innych typów nowotworów
Wpływ sposobu przygotowania kawy
Podsumowanie
Zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Wprowadzenie
Dane ogólne
Styl życia i choroby układu sercowo-naczyniowego
Spożywanie kawy a ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego
Spożywanie kawy a choroba wieńcowa serca
Spożywanie kawy a ryzyko wystąpienia udaru mózgu
Spożywanie kofeiny zawartej w kawie a migotanie przedsionków
Spożywanie kawy a ciśnienie krwi
Spożywanie kawy a cholesterol
Spożywanie kawy a rozszerzalność naczyń krwionośnych
Spożywanie kawy a stężenie homocysteiny we krwi
Badania na pacjentach
Mechanizmy działania różnych substancji – oprócz kofeiny
Podsumowanie
Równowaga wodno-elektrolitowa organizmu
Wprowadzenie
Dane ogólne
Kawa, kofeina i nawodnienie organizmu w populacji ogólnej
Kofeina, nawodnienie i wydolność wysiłkowa
Podsumowanie
Czynności przewodu pokarmowego
Wprowadzenie
Dane ogólne
Kawa a zaburzenia czynności żołądka
Kawa a zaburzenia pracy jelita cienkiego
Kawa a zaburzenia czynności jelita grubego
Kawa a zaburzenia pracy innych narządów
Podsumowanie
Kamica żółciowa
Wprowadzenie
Dane ogólne
Spożywanie kawy a kamica żółciowa
Możliwe mechanizmy działania
Podsumowanie
Czynności wątroby
Wprowadzenie
Dane ogólne
Spożywanie kawy a czynności wątroby
Potencjalne mechanizmy działania
Podsumowanie
Sprawność systemu poznawczego
Wprowadzenie
Dane ogólne
Kofeina a czujność – część 1
Kofeina a czujność – część 2
Kawa, kofeina, nastrój i emocje
Kofeina a sen
Kofeina a uzależnienie
Podsumowanie
Choroby neurodegeneracyjne
Wprowadzenie
Dane ogólne
Kawa a związane z wiekiem zaburzenia poznawcze
Kawa a choroba Alzheimera
Kawa a choroba Parkinsona
Kawa a udar mózgu
Podsumowanie
Ciąża
Wprowadzenie
Dane ogólne
Spożywanie kawy i płodność
Spożywanie kofeiny i ciąża
Spożywanie kofeiny a zdrowie płodu
Wytyczne dot. spożycia kofeiny w czasie ciąży
Podsumowanie
Sprawność fizyczna
Wprowadzenie
Dane ogólne
Kofeina a wydajność w ćwiczeniach wytrzymałościowych (aerobowych)
Kofeina a wydajność przy krótkotrwałych i intensywnych (anaerobowych) ćwiczeniach
Potencjalne mechanizmy działania
Podsumowanie
Cukrzyca typu 2
Wprowadzenie
Dane ogólne
Spożywanie kawy a cukrzyca typu 2
Kawa bezkofeinowa a ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Potencjalne mechanizmy działania
Kawa i zmysły
Dane podstawowe
Informacje ogólne
Aromat, smak i doznania smakowe
Aromat i doznania smakowe: skład kawy
Aromat i wskaźniki opisowe doznań smakowych
Interakcje wielozmysłowe
Znaczenie wyglądu kawy i sposobu jej podania
Działanie aromatu na fizjologię człowieka
Skład kawy i dane dotyczące jej wartości odżywczych
Wstęp
Składniki kawy
Inne składniki kawy
Wartości odżywcze
O projekcie
DLA MEDIÓW
Newsletter
NEWSLETTER
Już dziś zamów newsletter, a będziesz otrzymywać najnowsze informacje. Bądź na bieżąco!
ZAPISZ SIĘ
Wszystko o kawie
Kawa i zdrowie
O kawie
Czy wiesz, że?
Rada Naukowa
Strefa eksperta
O projekcie
Regulamin
Polityka prywatności
Mapa strony