Kawa w ciąży
Kawa w ciąży to temat, który dzieli przyszłe mamy na dwa obozy. Część z nich eliminuje kawę z diety tuż po zajściu w ciążę, inne nie wyobrażają sobie 9 miesięcy bez codziennej małej czarnej. Tymczasem odpowiedź na pytanie „czy można pić kawę w ciąży?” leży pośrodku. Badania* dowodzą, że kawa w ciąży nie szkodzi, pod warunkiem jednak, że pijemy ją w minimalnych ilościach oraz mamy na to zgodę lekarza prowadzącego.
Picie kawy w ciąży – dopuszczalne ilości
Picie kawy przez lata obrosło mitami i niektórzy wciąż traktują ją trochę jak używkę. Niesłusznie, bo napój ten nie tylko wzmacnia koncentrację, ale też wspiera profilaktykę wielu chorób1. Według zaleceń EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) kawa stanowi element zbilansowanej diety i nawet gdy szczególnie dbamy o odżywianie, możemy każdego dnia pić ją w umiarkowanej ilości 3 do 5 filiżanek. Dla kobiet w ciąży limit ten jest znacznie niższy. Przyszłe mamy powinny picie kawy w ciąży skonsultować z lekarzem, a mając jego zgodę, pilnować ilości pitej kawy – dopuszczalna dobowa dawka kofeiny dla kobiet w ciąży wynosi 200 mg. Kofeina znajduje się nie tylko w kawie, łatwo więc przekroczyć limit, pijąc chociażby i kawę, i herbatę w ciągu dnia.
Kofeina nie tylko w kawie
To, co budzi najwięcej dyskusji wokół kawy w ciąży, to właśnie zawartość kofeiny – substancji, która pobudza nasz układ nerwowy. Kofeina w kawie występuje naturalnie, podobnie zresztą jak w herbacie czy kakao. Z kakao kofeina trafia do czekolad, a dodatkowo spotkać ją można w napojach (gazowanych typu cola oraz energetycznych) i niektórych lekach przeciwbólowych. Warto o tym pamiętać będąc w ciąży, by podjadając ulubione słodycze do kawy, nie przekroczyć dopuszczalnego limitu kofeiny. Zawartość kofeiny w kawie zależy też od jej rodzaju i sposobu parzenia, dlatego sięgając po kawę w ciąży, róbmy to bardzo ostrożnie.
Czy kawa w ciąży szkodzi dziecku?
Ciąża to czas, w którym staranniej komponujemy posiłki i dla dobra dziecka unikamy niektórych pokarmów. Na szczęście kawa w ciąży nie należy do produktów zakazanych – pijąc ją w małych ilościach, nie zaszkodzimy ani sobie, ani dziecku. W badaniach prowadzonych w różnych częściach świata nie potwierdzono negatywnego wpływu kawy na organizm noworodka, jak też na jego wagę czy przebieg samej ciąży, pod warunkiem jednak, że przyszłe mamy nie przekraczały dziennej dawki 200 mg kofeiny ze wszystkich źródeł. Dowiedziono natomiast, że kawa pita w małych, dopuszczalnych ilościach, nie powoduje poronień ani przedwczesnych urodzeń, nie przyczynia się do rozwoju cukrzycy ciążowej, a nawet w niektórych przypadkach może przed nią uchronić.
Co jeśli w ciąży odrzuca mnie od kawy?
Zdarza się, że nawet największe fanki kawy w ciąży nie mogą na nią patrzeć. Pierwszy trymestr dla wielu mam jest trudny, także ze względu na towarzyszące mu nudności. Zazwyczaj pomiędzy 4. a 6. tygodniem ciąży zmianie ulegają nasze preferencje smakowe – to właśnie wtedy przegryzamy ogórki batonikiem, a ulubione potrawy nagle budzą w nas wstręt. Jeśli akurat w ten sposób reagujemy na kawę, nie ma powodów do obaw. Nie znaczy to wcale, że kawa w ciąży zaczęła nam szkodzić. Ciąża to szczególny czas, w którym warto słuchać swojego organizmu. Jeśli ciało mówi nam, że nie ma ochoty na kawę, nie pijmy jej na siłę. Panie, którym w tym czasie brakuje kofeinowego pobudzenia, mogą spróbować kaw przyrządzanych na słodko lub pitych z dodatkiem mleka. Te natomiast, które energii mają w ciąży aż nadto, niech sięgną po kawę bezkofeinową. Niezależnie od tego, jaką kawę będziemy pić w czasie ciąży, trzymajmy się zasady max 200 mg kofeiny dziennie Uważajmy też na inne produkty zawierające kofeinę.
*Przegląd badań na temat wpływu kawy na przebieg ciąży i zdrowie płodu prezentujemy w zakładce STREFA EKSPERTA
1 Nehlig A. (2016) Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients? Pract Neurol, 16(2):89-95