Kawa a cukrzyca typu 2
Cukrzyca typu 2 to już choroba cywilizacyjna. Według prognoz Światowej Organizacji Zdrowia do 2040 roku liczba osób zmagających się z cukrzycą przekroczy 70 mln w Europie 1 i 640 mln na świecie 2 . Za rosnącą liczbę zachorowań lekarze winią otyłość, a w ramach prewencji zalecają więcej ruchu i zdrowszą dietę. Coraz częściej obejmującą też kawę*. Czy można pić kawę przy cukrzycy?
Cukrzyca a kawa: funkcje ochronne
Cukrzyca typu 2 polega na niewydolności trzustki do produkcji insuliny. W wyniku tej choroby komórki w organizmie zaczynają wykazywać odporność na insulinę i nieprawidłowo reagują na jej działanie. Rozwojowi cukrzycy typu 2, w przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, możemy zapobiegać, prowadząc zdrowy styl życia. Istnieją badania potwierdzające, że w prewencji pomoże nam też kawa, bo pita w umiarkowanych ilościach ma związek ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 3
Czy cukrzyk może pić kawę i w jakiej ilości?
Dzienna, bezpieczna dla dorosłego człowieka ilość kawy to ok. 3 do 5 filiżanek, zawierających 75-80 mg kofeiny. Taką maksymalną ilość możemy spożywać bez obaw o nasze zdrowie, o ile nie jesteśmy aktualnie w ciąży (picie kawy w ciąży wymaga ograniczenia ilości kofeiny). Picie 3-4 filiżanek kawy każdego dnia może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 25 proc. 4 Efekt ochronny zależy tu od ilości: badanie z 2014 roku wykazało, że u osób, które zwiększyły ilość pitej kawy o 1 filiżankę dziennie, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 spadło o 11 proc., natomiast u tych, które piły 1 filiżankę mniej, ryzyko wzrosło o 17 proc. 5
Wpływ kofeiny na organizm i ochronę przed cukrzycą
Mechanizm, który sprawia, że kawa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy, nie został jeszcze potwierdzony, choć korzystne działanie kawy jest w tej kwestii potwierdzone. Początkowo naukowcy szukali przyczyn w kofeinie, jednak okazało się, że również kawa bezkofeinowa może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Za te właściwości odpowiadają więc prawdopodobnie obecne w kawie przeciwutleniacze: kwas chlorogenowy oraz trygonelina, które wpływają na regulację metabolizmu glukozy, a zatem również na związane z nim zaburzenia 6
Choć cukrzycę typu 2 można w dzisiejszych czasach kontrolować lekami, jest to jednak choroba wymagająca ograniczeń. Lepiej jej zapobiegać, niż później żyć z nią na co dzień. Postawmy więc na lżejszą dietę i częstszą aktywność fizyczną. Czy cukrzyk może pić kawę? Tak, oby w zalecanych przez specjalistów ilościach.
*Przegląd aktualnych badań na temat wpływu kawy na cukrzycę typu 2 prezentujemy w zakładce STREFA EKSPERTA.
1 The World Health Organization, ‘Diabetes Data and Statistics’. Available at: http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/diabetes/data-and-statistics
2 International Diabetes Federation, ‘Diabetes Atlas, 7th Edition’. Available at: http://www.diabetesatlas.org
3 Van Dam R.M. et al. (2002) Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Lancet, 360:1477-1478. Huxley R. et al. (2009) Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes Mellitus. Arch Int Med, 169:2053-2063. Zhang Y. et al. (2011) Coffee consumption and the incidence of type 2 diabetes in men and women with normal glucose tolerance: The Strong Heart Study. Nutr, Metab & Cardio Dis, 21(6):418-423.
4 Jw.
5 Bhupathiraju S.N. et al. (2014) Changes in coffee intake and subsequent risk of type 2 diabetes: three large cohorts of US men and women. Diabetalogia, 57(7):1346-1354.
6 ajik N. et al. (2017) The potential effects of chlorogenic acid, the main phenolic compounds in coffee, on health: a comprehensive review of the literature. Eur J Nutr, published online ahead of print.