Program "Oblicza Medycyny": Kiedy kawa wychodzi nam na zdrowie?

Dla jednych dwie kawy dziennie to już sporo. Inni deklarują, że wypijają nawet dziesięć filiżanek każdego dnia. Kto ma rację? W opinii dotyczącej bezpieczeństwa kofeiny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności umiarkowane spożycie kawy jest zwykle określane jako 3-5 filiżanek dziennie. 

„Aby odnieść korzyści zdrowotne ze spożywania kawy faktycznie należy wypijać jej określoną ilość, czyli nie za dużo i nie za mało. Natomiast mówiąc o korzyściach, jakie wiążą się kawą należy zacząć od tych, których  doświadczamy subiektywnie. Amatorzy „małej czarnej” piją ją, by poprawić koncentrację, pamięć, sprawność pracy umysłowej. Nowością są badania nad długoterminowymi rezultatami picia kawy w zakresie profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych. Mamy sporo danych, które wskazują na neuroprotekcyjne działanie substancji zawartych w kawie w odniesieniu do choroby Alzheimera i Parkinsona” - mówi dr Sławomir Murawiec.  

Zachęcamy do wysłuchania całego wywiadu na portalu "Puls Medycyny">>