Kawa może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 o 25% (przegląd najnowszych badań)

Raport pt. Kawa a cukrzyca typu 2: przegląd najnowszych badań naukowych podkreśla potencjalną rolę spożycia kawy w redukowaniu ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, jak też możliwe związane z tym mechanizmy.

Wybitni eksperci w dziedzinie cukrzycy zebrali się na sympozjum satelitarnym podczas dorocznej konferencji Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD) 2018 w Berlinie, aby omówić najnowsze badania dotyczące spożycia kawy i cukrzycy typu 2.

W trakcie sympozjum prof. Mattias Carlström przedstawił ostatnie badania naukowe na temat związku pomiędzy spożyciem kawy i cukrzycą typu 2, w tym własną metaanalizę danych „Spożycie kawy a zmniejszone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2”, obejmującą 30 prospektywnych badań, w których wzięło udział łącznie 1 185 210 uczestników.

Natomiast prof. Kjeld Hermansen dokonał przeglądu potencjalnych mechanizmów leżących u podstaw odwrotnej zależności pomiędzy spożywaniem kawy a występowaniem cukrzycy typu 2. Badania sugerują, że efekt ten może być związany z kilkoma szlakami, w tym z mechanizmem antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, termogenicznym lub modulowaniem różnorodności mikrobiologicznej. Prezentacja profesora Hermansena opierała się również na jego własnych badaniach nad związkami występującymi w kawie tj. kwas kawowy i kafestol.

Najważniejsze wyniki badań, na które zwrócono uwagę w raporcie:

  • Metaanalizy sugerują, że wypijanie dziennie 3–4 filiżanek kawy jest związane z mniejszym o około 25% ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2;
  • Odwrotną zależność pomiędzy spożyciem kawy a cukrzycą typu 2 wykazano zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet;
  • Metaanalizy sugerują, że zarówno kawa zawierająca kofeinę, jak i bezkofeinowa są związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2;
  • W kawie występuje szereg potencjalnie istotnych klinicznie związków, w tym: kofeina, kwasy hydroksycynamonowe, a zwłaszcza kwas chlorogenowy, trygonelina, diterpeny, np. kafestol i kahweol, a także kwas kawowy.

Aby zapoznać się z raportem: „Kawa a cukrzyca typu 2: Przegląd najnowszych badań”, proszę kliknąć tutaj.

Aby zapoznać się z pełnym przeglądem danych na temat kawy i cukrzycy typu 2, proszę kliknąć tutaj.