Kawa ma właściwości prozdrowotne. Aktualne doniesienia w artykule dr hab. n. o zdr. Reginy Wierzejskiej

Dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.

Niekwestionowana popularność kawy - napoju utożsamianego z chwilą przerwy i inspiracją do spotkań powoduje duże zainteresowanie jej wpływem na zdrowie. W dotychczasowej historii regularne picie kawy uznawano raczej za nawyk niezdrowy, a co najmniej ryzykowny. Świadczyło o tym chociażby zaliczanie jej to używek, czyli produktów nie kojarzących się z wartościami odżywczymi.  

 Intensywny rozwój badań epidemiologicznych, obejmujących duże grupy osób nieoczekiwanie dostarczył przeciwstawnych danych, wywołując tym samym nowe zainteresowanie zagadnieniem. Od kliku lat w piśmiennictwie światowym nie tylko zanikają tytuły „Czy kawa szkodzi?”, ale intensywnie przybywa publikacji, o takich nagłówkach, jak: „Kawa dla ochrony serca i długowieczności”, „Kawa to więcej, niż zwykły gorący napój”.

Obszar badań naukowych, nad jej działaniem w organizmie dotyczy szczególnie  chorób, dominujących we współczesnym społeczeństwie, czyli sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych. Najnowsze badania nie potwierdzają, kojarzonego z piciem kawy ryzyka nadciśnienia tętniczego, co wynika z rozwoju tolerancji organizmu, na skutek regularnego jej spożywania. Bardzo optymistyczne, w świetle narastającej zachorowalności na cukrzycę typu 2 są liczne wyniki badań, wskazujące na mniejsze ryzyko tej choroby wśród osób, pijących, co najmniej 3 filiżanki kawy dziennie. Podobnie pomyślne są informacje, dotyczące możliwości antykancerogennego działania kawy. Warto podkreślić, że w tym przypadku już w 1991 r. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem sygnalizowała, iż picie kawy może ograniczać rozwój nowotworów jelita grubego, co zostało obecnie potwierdzone przez wiele badań epidemiologicznych. Picie kawy wymieniane jest także, jako element prewencji chorób zwyrodnieniowych mózgu, jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Mając na uwadze bogatą literaturę światową, ujawniającą prozdrowotne działanie kawy Instytut Żywności i Żywienia wprowadził filiżankę kawy do graficznej piramidy zaleceń żywieniowych, co oznacza, że warto pić kawę i popularyzować jej rolę w diecie.