Strefa eksperta

Spożywanie kawy a rozszerzalność naczyń krwionośnych

Tylko niewielka liczba badań wzięła pod uwagę wpływ spożywanej kawy i kofeiny na rozszerzalność naczyń krwionośnych, a ich wyniki były zróżnicowane. Oczywistym jest, że należy wykonać więcej bardziej obszernych badań, aby ustalić co tak naprawdę kryje się za tym krótkotrwałym, zwężającym światło naczyń, wpływem na tętnice ramienne i jakie są tego konsekwencje.

  • W dwóch małych badaniach, w których udział wzięło 15 i 20 badanych, naukowcy analizowali wpływ kawy bezkofeinowej i zawierającej kofeinę espresso na rozszerzalność tętnicy ramiennej40,41. Sprawdzano przede wszystkim bardzo krótkotrwały wpływ, do 60 minut po spożyciu kawy. Zaobserwowano 22% zmniejszenie rozszerzalności tętnicy ramiennej po spożyciu jednej filiżanki zawierającej kofeinę  kawy espresso. Po spożyciu bezkofeinowej espresso efekt zdawał się być odwrotny, ale nie był on istotny statystycznie.
  • Opublikowane w 2016 roku niewielkie badanie porównało rozszerzalność naczyń krwionośnych u osób spożywających kawę i osób, które jej w ogóle nie piją. Stwierdzono, że po 8 tygodniach nie wystąpiła żadna istotna różnica w rozszerzalności naczyń krwionośnych u tych dwóch grup42.