O kawie

Przygotowanie kawy

Różne napoje

Kawa jest napojem sporządzanym z palonych i zmielonych ziaren kawowca, przyrządzonych na różne sposoby:

Kawa filtrowana powstaje poprzez włożenie drobno zmielonych ziaren kawy w papier lub filtr wielokrotnego użytku w kształcie stożka, a następnie zalanie ich wodą o temperaturze nieco niższej niż temperatura wrzenia. Ekstrakt przelewa się do dzbanka lub kubka i napój jest gotowy do spożycia. Mielone ziarna kawy pozostają oddzielnie. W obecnych czasach taka kawa jest zazwyczaj przygotowywana przez ekspresy do kawy.

Do przygotowania kawy w tzw. French pressie (zwanym też czasem kafetierką tłokową) wykorzystuje się grubo zmielone ziarna, które wkłada się do czajnika i zalewa gorącą wodą. Taki napój zostaje wymieszany i pozostawiony do namoczenia na trzy do pięciu minut. Następnie dociska się tłok w celu oddzielenia zmielonych ziaren od naparu. Maszynki do kawy espresso zalewają bardzo drobno zmielone i zagęszczone ziarna kawy gorącą wodą pod ciśnieniem, dzięki czemu do filiżanki trafia gotowy napój. Pozwala to na pozyskanie aromatu i smaku przy użyciu niewielkiej ilości wody. Kawa espresso zazwyczaj ma na powierzchni warstwę nazywaną (ang.) crema, czyli delikatną, kremową piankę. 

Kawa parzona po szwedzku/skandynawsku, jak wskazuje nazwa, jest przyrządzana w Szwecji i na innych obszarach Skandynawii, na przykład w Finlandii. Taką kawę otrzymuje się poprzez gotowanie mielonej kawy, która często podawana jest bez filtrowania. Zazwyczaj jest ona bardzo mocna i jest ona stale podgrzewana, aby umożliwić jej spożywanie na przestrzeni całego dnia.

Kawę turecką sporządza się w niewielkim miedzianym dzbanku z długim uchwytem, nazywanym ibrig. Do wody dodaje się dwie łyżeczki stołowe drobno zmielonej kawy oraz jedną łyżeczkę cukru, a następnie całość się podgrzewa. Ibrig jest zdejmowany z ognia w momencie, gdy woda się zaczyna gotować; czynność tę zazwyczaj powtarza się trzy razy. Następnie napój rozlewa się do filiżanek i spożywa. Niekiedy dodaje się do smaku kardamon.

Kawę można następnie dostosować do upodobań danego konsumenta, na przykład dodając mleka i cukru, spienionego mleka, syropów smakowych, przypraw itd.

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna – lub kawa instant – to kawa powstała z palonych i mielonych ziaren kawowca. Mielone ziarna są następnie zalewane wodą w celu wydobycia smaku i aromatu kawy. Proces ten przypomina domowe parzenie kawy np. za pomocą ekspresu do kawy. Następnym krokiem jest osuszenie uzyskanego ekstraktu na jeden z dwóch sposobów:

Suszenie rozpyłowe - W suszeniu rozpyłowym ekstrakt kawy jest rozpylany w kierunku strumienia gorącego powietrza na szczycie wysokiej, walcowatej wieży. Krople ekstraktu schną tak szybko, że zamieniają się w drobiny proszku jeszcze zanim opadną na dno. Proszek może następnie zostać uformowany w granulki, aby ułatwić dawkowanie i rozpuszczanie kawy. Jakość aromatu i smaku zostają zachowane dzięki bardzo szybkiemu procesowi osuszania. Suszenie rozpyłowe jest najczęściej wykorzystywaną techniką suszenia.

Liofilizacja (ang. freeze-drying) - W procesie liofilizacji, ekstrakt kawy jest zamrażany do temperatury około – 40°C, a następnie formowany w granulki. Zamrożone granulki są następnie suszone próżniowo w niskiej temperaturze. Jakość aromatu i smaku są chronione dzięki bardzo niskiej temperaturze i łagodnemu procesowi osuszania.

Po zakończeniu procesu osuszania, kawa rozpuszczalna pakowana jest w szklane słoiki lub saszetki.