Kawa, polifenole a choroby sercowo naczyniowe

Raport „Kawa, polifenole a choroby sercowo‑naczyniowe” prof. Kjelda Hermansena z Kliniki Endokrynologii i Chorób Wewnętrznych Szpitala Uniwersyteckiego w Aarhus, Dania, opisuje zakres potencjalnych kardioprotekcyjnych właściwości polifenoli, występujących w kawie, kakao i winie, a także w innych produktach pochodzenia roślinnego.

Kawa jest jednym z głównych źródeł polifenoli w diecie - związki te naturalnie występują w napojach kawowych i przyczyniają się do powstania ich niepowtarzalnych smaków i aromatów. W ostatnich latach obserwuje się coraz większe zainteresowanie środowiska akademickiego wpływem polifenoli zawartych w kawie na stan zdrowia.

Badania sugerują, że spożywanie umiarkowanej ilości kawy, zdefiniowanej jako 3–5 filiżanek dziennie, jest związane z redukcją ryzyka chorób sercowo‑naczyniowych o 15%. Choć dokładny mechanizm działania nie został jeszcze wyjaśniony, sugeruje się, że polifenole zawarte w kawie mogą wykazywać działania przeciwutleniające i przeciwzapalne, w tym również odgrywać kluczową rolę w metabolizmie lipidów i glukozy, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób sercowo‑naczyniowych.

Najważniejsze wyniki badań, na które zwrócono uwagę w raporcie:

  • Nawykowe spożywanie 3–5 filiżanek kawy dziennie jest związane z redukcją ryzyka chorób sercowo‑naczyniowych o 15%.
  • Większe spożycie kawy nie jest związane z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo‑naczyniowych. U osób, u których wystąpił już epizod chorób sercowo‑naczyniowych, typowe spożycie 1–5 filiżanek dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem zgonu w porównaniu z osobami, które nie spożywają kawy, co wskazuje, że taka konsumpcja nie zwiększa ryzyka nawrotu chorób sercowo‑naczyniowych ani zgonu.
  • Dane sugerują, że spożywanie kawy w ilości 1–3 filiżanek dziennie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem podwyższonego ciśnienia krwi i hiperhomocysteinemii, która jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo‑naczyniowych.

Aby zapoznać się z raportem zatytułowanym „Kawa, polifenole a choroby sercowo‑naczyniowe”, proszę kliknąć tutaj.

Aby zapoznać się z pełnym przeglądem danych na temat kawy i chorób sercowo‑naczyniowych, proszę kliknąć tutaj.